SEGRE

POLÍTICA CATALANA

“El diàleg amb Catalunya es recolza a reconèixer la legitimitat de l'altre”

Segons Ábalos, que reitera la seua aposta pel “diàleg polític” || Gonzalo Boye afirma que Torra acatarà la inhabilitació si aquesta és ferma i el Parlament l’executa

Imatge d’arxiu de l’advocat del president Torra, Gonzalo Boye.

Imatge d’arxiu de l’advocat del president Torra, Gonzalo Boye.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, va manifestar ahir que respecta les decisions judicials que mantenen la inhabilitació del president de la Generalitat catalana, Quim Torra, com a diputat, mentre que va defensar l’“aposta clara pel diàleg polític, que es fonamenta en el reconeixement de l’altre i, sobretot, en la legitimitat de l’altre”. “Si nosaltres reconeixem el president de la Generalitat, que és el que han decidit a Catalunya i les seues institucions, a nosaltres ens toca reconèixer-ho, i de la mateixa forma exigim el contrari, que al president d’Espanya ningú li qüestioni la legitimitat, perquè en aquest cas la legitimitat va vinculada exclusivament amb la legalitat. Una altra cosa és ja els gustos, cosa en la qual un ja no es fica”,

Ábalos va demanar “no confondre” el pla judicial i el polític. En el primer, va assenyalar que “li podrà agradar o no” la decisió judicial sobre Torra, però “l’acatament és el que presideix tot” el seu punt de vista. “No em queda més que respectar les decisions judicials”, va insistir. Segons el seu parer, s’han “de plantejar aquestes qüestions des d’una actitud que es refereix més a la naturalesa del mateix conflicte, que és polític” i, per tant, requereix “respostes polítiques”. “Hi ha qui insisteix més a abundar en el pla judicial i arriba un moment en què tots ens perdem”, va sentenciar.

L’advocat de Junqueras descarta que vagi a l’Eurocambra demà: “Estarà a la seua cel·la”

Per la seua part, l’advocat Gonzalo Boye va insistir ahir que Quim Torra continua sent president i diputat al Parlament, però va reconèixer que obeiria a una possible inhabilitació en cas d’una sentència definitiva. “Si hi ha una condemna ferma i el Parlament l’executa, ell l’acatarà. Sempre ho ha tingut molt clar i mai ha dit el contrari”, va afirmar Boye.

Per la seua part, l’advocat d’Oriol Junqueras, Andreu van den Eynde, va dir que el seu client no podrà assistir al ple del Parlament Europeu de demà perquè, “com des de fa 800 dies, segurament estarà a la seua cel·la”.

Segons Cuixart, després de dos anys de presó ha quedat clar que els presos no són “moneda de canvi de res”, per la qual cosa demana que ningú tingui la temptació de posar-los sobre la taula de negociació perquè, segons el seu parer, el més important és el reconeixement del dret a l’autodeterminació i acabar amb la repressió, va dir.

Cuixart: “La prioritat no pot ser alliberar els presos” ? El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va assegurar que la prioritat de la negociació política ha de ser la resolució del conflicte entre Catalunya i la resta d’Espanya i no l’alliberament dels presos independentistes. “La prioritat no pot ser l’alliberament dels presos, sinó la resolució del conflicte”, va manifestar en una entrevista des de la presó de Lledoners. Va destacar que els presos no poden condicionar el que passi fora de la presó.

tracking