SEGRE

GOLF PÈRSIC TENSIÓ

L'Iran admet ara que va abatre per “error” l'avió al confondre'l amb un míssil dels EUA

Després de negar-ho durant dos dies, les Forces Armades iranianes asseguren que va ser a causa d’un “error humà” || Així mateix, descarreguen part de la culpa a Washington per l’escalada de la tensió

El comandant Amir Ali Hayizadeh es va responsabilitzar d’haver abatut l’avió ucraïnès.

El comandant Amir Ali Hayizadeh es va responsabilitzar d’haver abatut l’avió ucraïnès.EFE/EPA/MEGHDAD MADADI

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Iran va admetre finalment ahir que va abatre l’avió ucraïnès amb 176 persones a bord i ho va atribuir a “un error humà”, al confondre’l amb un míssil de creuer, a causa de la situació d’alerta regnant per l’escalada de la tensió amb els Estats Units.

El mea culpa va arribar després de dos jornades en què les autoritats iranianes van negar la hipòtesi que hagués estat abatut, malgrat que diversos països com el Canadà ja havien denunciat que un míssil terra-aire va tocar l’avió.

L’Iran va dir que l’operador del sistema de defensa va confondre l’aparell amb un míssil dels EUA

Fins al moment han estat identificades el 20 per cent de les restes mortals trobades

Les Forces Armades van reconèixer que el Boeing 737 d’Ukranian International Airlines (UIA), que es va estavellar dimecres passat al sud de Teheran, va ser abatut “involuntàriament i per un error humà”.

Segons el comunicat, l’error va ser perquè l’avió, que cobria la ruta Teheran-Kíev, es va situar prop d’un centre militar de la Guàrdia Revolucionària amb “una altura i una posició de vol d’un objectiu enemic”.

Per la seua part, el comandant de la Força Aeroespacial de la Guàrdia Revolucionària, Amir Ali Hayizadeh, va assumir en una compareixença televisada la responsabilitat i va explicar que l’operador del sistema de defensa va confondre l’aparell amb “un míssil de creuer”. Hayizadeh va dir que l’operador, abans de disparar, va mirar de contactar amb els seus comandaments per obtenir l’aprovació però el sistema de comunicació va fer error i va prendre una decisió “dolenta i precipitada”. Poc abans, l’Iran havia efectuat un atac amb míssils contra una base aèria a l’Iraq que allotja tropes nord-americanes, en revenja per l’assassinat dies abans del general Qasem Soleimani en un bombardeig selectiu dels EUA a Bagdad. Les Forces Armades van al·legar que després de les amenaces del president nord-americà, Donald Trump, i de representants d’aquest país en el sentit de “prendre com a objectiu una sèrie de llocs al territori de la República Islàmica en cas que hi hagi una operació recíproca (...), estaven en el més alt nivell d’alerta”.

També el president iranià, Hassan Rouhani, va assegurar que “la terrible catàstrofe” es va deure en part a les “amenaces i intimidacions” dels EUA. El líder suprem de l’Iran, Ali Khamenei, va ordenar a les Forces Armades investigar les probables “irregularitats i negligències” que van provocar abatre l’avió i prendre “les mesures necessàries per evitar que es repeteixin tals incidents”.

“Esperem de l’Iran garanties que la investigació serà completa i oberta, que porti els responsables davant de la Justícia, torni els cossos dels morts, pagui una indemnització i es disculpi oficialment a través dels canals diplomàtics”, va afirmar en un comunicat el president ucraïnès, Vladímir Zelenski.

Alhora, l’Oficina de la Presidència ucraïnesa va assegurar que els experts havien rebut “tots els vídeos, fotos i altres materials” de part de l’Iran per poder analitzar-los, per la qual cosa confia que les indagacions seran “objectives”. Aproximadament un 30 per cent dels cossos han estat ja identificats i podran ser transportats a Ucraïna entre els propers dies 20 i 21 de gener, va dir a la cadena BBC Ucrania el secretari del Consell de Seguretat Nacional i de Defensa d’Ucraïna, Aleksei Danílov.

D’altra banda, centenars d’iranians es van manifestar ahir dissabte a Teheran, amb lemes contra el sistema islàmic i la Guàrdia Revolucionària, per protestar per l’acció contra l’avió ucraïnès abatut dimecres passat.

El comandant Amir Ali Hayizadeh es va responsabilitzar d’haver abatut l’avió ucraïnès.

El comandant Amir Ali Hayizadeh es va responsabilitzar d’haver abatut l’avió ucraïnès.EFE/EPA/MEGHDAD MADADI

tracking