SEGRE

POLÍTICA CATALANA

Puigdemont i Comín s'estrenaran avui com a eurodiputats i Torra defensa la presidència

Després de ser ratificats a començaments de setmana per l’Eurocambra || Acudirà al ple una delegació del Govern català encapçalada pel president, a l’espera d’una decisió judicial ferma sobre la inhabilitació

Carles Puigdemont i Toni Comín, després de recollir les acreditacions com a eurodiputats el dia 6.

Carles Puigdemont i Toni Comín, després de recollir les acreditacions com a eurodiputats el dia 6.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Carles Puigdemont i l’exconseller Toni Comín s’estrenaran com a eurodiputats al ple del Parlament Europeu, que comença avui a Estrasburg i en què no serà present el líder d’ERC, Oriol Junqueras, una vegada que la institució li va retirar la condició d’eurodiputat després d’haver estat inhabilitat pel Tribunal Suprem. Junqueras, per la seua part, va expressar la seua confiança a poder incorporar-se a l’Eurocambra en el futur (vegeu el desglossament).

També es desplaçarà a Estrasburg el president de la Generalitat, Quim Torra, així com una delegació d’ERC encapçalada pel vicepresident l’Executiu català, Pere Aragonès, i el president del Parlament, Roger Torrent. A més, l’organització Omplim Estrasburg ha organitzat una manifestació i un acte als voltants de la seu del Parlament Europeu. Es preveu que intervinguin alguns dels polítics independentistes abans citats i la lectura d’un manifest.

Puigdemont i Comín ja van expressar la intenció d’acudir al ple a l’Eurocambra poc després que es conegués la sentència del Tribunal de Justícia de la UE, que va aclarir l’abast de la immunitat parlamentària de Junqueras. Ambdós van ser reconeguts com a eurodiputats pel Parlament Europeu dilluns. Informaran els seus primers passos com a eurodiputats sense formar part de cap grup parlamentari.

Els dos han demanat integrar-se al grup d’Els Verds/Aliança Lliure Europea –que va nomenar Junqueras vicepresident primer–, però la formació ecologista encara no ha pres una decisió sobre el tema. Així doncs, començaran com a “no inscrits”.

La seua incorporació a l’Eurocambra arriba mentre a Catalunya la Junta Electoral Central exigeix inhabilitar Torra com a president. Tant ell com el seu advocat, Gonzalo Boye, han insistit des d’aleshores a defensar la seua continuïtat a la presidència, a l’espera d’una resolució judicial en ferm del Tribunal Suprem.

Val a recordar que divendres la Junta Electoral Provincial de Barcelona el va desposseir de l’escó com a diputat, cosa que el Govern i Parlament rebutgen.

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, va dir que és “condició irrenunciable” que només hi hagi actors independentistes i va valorar que En Comú Podem “ja està assegut a la part del Govern espanyol”.

La presidenta de Catalunya en Comú Podem al Parlament, Jèssica Albiach, va respondre a Paluzie que “ignorar la transversalitat del país és sectari”.

Tanmateix, Torrent va assegurar que Torra continua sent diputat i que, com a tal, “podrà participar i votar amb normalitat” en el pròxim ple. Va assegurar que batallarà en defensa del dret de Torra per totes les vies, especialment la jurídica, malgrat que, va assegurar, la seua confiança en la justícia espanyola és “poca tirant a nul·la”. 

Carles Puigdemont i Toni Comín, després de recollir les acreditacions com a eurodiputats el dia 6.

Carles Puigdemont i Toni Comín, després de recollir les acreditacions com a eurodiputats el dia 6.ACN

tracking