SEGRE

ESNOTICIA

Sánchez es recolza en Calvo per a la crisi catalana

Els reptes socials impliquen el 80% dels ministeris || El tercer punt: l’economia

La vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, conversa amb el ministre d’Agricultura, Luis Planas.

La vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, conversa amb el ministre d’Agricultura, Luis Planas.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, es recolzarà en la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, i en els ministres de Justícia; Política Territorial i Sanitat per gestionar la crisi a Catalunya, segons va precisar ahir ell mateix. El titular d’aquesta última cartera, Salvador Illa, ho farà com a únic membre català del nou Executiu espanyol.

Sánchez va explicar que la qüestió catalana afecta en particular diversos departaments de manera que, a banda de ser un tema de què s’ocuparà el president, el portaran també Calvo i els titulars de Justícia, Juan Carlos Campo; Política Territorial, Carolina Darias; i Sanitat, perquè Illa és el secretari d’Organització del PSC i li donarà un pes polític en el Govern que anirà més enllà de dirigir el departament de Sanitat.

El nou Govern preveu convocar dos Consells de ministres aquesta setmana, un demà i un divendres

El PNB assegura que “vigilarà” la reforma fiscal que es pacti amb Podem

Mentrestant, els reptes socials que enfronta el nou Govern impliquen gairebé el 80% dels ministeris.

L’Executiu tindrà una vicepresidència de Drets Socials, que dirigirà Pablo Iglesias, i que, a part de l’Agenda 2030, haurà de pilotar l’aprovació de la llei de Violència contra la Infantesa, la renovació del Sistema de Dependència o les demandes del sector de la discapacitat. A més a més, està pendent el disseny d’un nou model d’acollida de menors migrants sols.

Una altra vicepresidència de marcat caràcter social, encara que també econòmic, és la que dirigirà Teresa Ribera per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, amb l’aprovació de la Llei de Canvi Climàtic i el Pla de Transició Justa.

Així mateix, el Govern de l’Estat començarà a treballar demà dimarts, en el seu primer Consell de Ministres, que pretén acordar a tota velocitat una bateria de mesures de caire socioeconòmic per enviar-les amb rapidesa al Congrés.

En aquest Consell de Ministres, o en el de divendres vinent, es podrien aprovar previsiblemente l’increment de les pensions amb l’IPC i un nou augment del salari mínim interprofessional.

La també consellera de Presidència va afegir que “malgrat desitjar-los tota la sort i encerts, no tenim esperança que gaires coses canviïn amb relació a Catalunya”. Espera que aviat es pugui celebrar la primera reunió entre Sánchez i el president Torra a fi d’abordar com es pot resoldre el conflicte polític.

Budó no espera que les coses canviïn amb el nou Executiu

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, no té gaires esperances en el nou govern de Sánchez. Una vegada s’han conegut tots els membres de l’executiu, Budó creu que “desgraciadament, governi qui governi a l’Estat, els ministres no han manifestat mai gaire sensibilitat cap a Catalunya, i així ho han mostrat en els últims anys ja sigui amb governs del PP com del PSOE”.

tracking