SEGRE

PANORAMA

Polèmica per nomenar Delgado Fiscal General

Crítiques entre els jutges i fiscals

L’exministra de Justícia, Dolores Delgado.

L’exministra de Justícia, Dolores Delgado.RICARDO RUBIO / EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres proposarà avui que la fins ahir ministra de Justícia, Dolores Delgado, sigui la nova fiscal general de l’Estat, un moviment sense precedents que va despertar les crítiques de la major part de la carrera fiscal i de l’oposició.

Delgado, que haurà de deixar l’escó com a diputada, torna així al Ministeri Fiscal, però aquesta vegada a la cúspide, en el que és un moviment inèdit que només ha tingut un antecedent similar en democràcia, quan el Govern de Felipe González va nomenar fiscal general el que havia estat ministre de Presidència Javier Moscoso.

Així ho va manifestar la presidenta de l’Associació de Fiscals (AF) –la majoritària de la carrera–, Cristina Dexeus, que va assegurar que és “una manera molt clara d’indicar” que el Govern vol tenir “sotmesa” la Fiscalia.

La portaveu de la Unió Progressista de Fiscals (UPF), Teresa Peramato, va reconèixer que el nomenament “pot provocar reticències”, encara que “s’ha de donar un vot de confiança”. L’Associació Professional de la Magistratura (APM) va considerar que “aquest tipus de decisions no contribueixen a enfortir la credibilitat i la confiança dels ciutadans a les institucions”.

En sentit contrari es va manifestar el portaveu de Jutgesses i Jutges per a la Democràcia (JJpD), Ignacio González Vega, que va considerar que el fet que Delgado hagi estat anteriorment ministra no suposa “cap obstacle” per exercir el nou càrrec. Alguns magistrats del Tribunal Suprem van rebre amb “sorpresa” el nomenament de Delgado i van augurar xocs amb els quatre fiscals del procés respecte als criteris per gestionar l’execució de la sentència.

tracking