SEGRE

PANORAMA

Puigdemont i Comín ocupen els seus escons a l'Eurocambra i ja exerceixen com a diputats

El líder de JxCat no descarta tornar a Catalunya perquè té immunitat a tota la UE i l’exconseller de Salut assegura que Espanya és un “problema” per a Brussel·les || Mostren un cartell en suport a Junqueras

Puigdemont i Comín, ahir, als seus escons, just abans de començar el ple de l’Eurocambra.

Puigdemont i Comín, ahir, als seus escons, just abans de començar el ple de l’Eurocambra.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb mig any de retard i entre mostres de suport d’alguns eurodiputats, dels tres-cents independentistes que es van congregar a Estrasburg i de la plana major de la Generalitat, Carles Puigdemont i Toni Comín van prendre possessió dels seus escons com a parlamentaris de l’Eurocambra. La sessió va arrancar les cinc de la tarda i, al començar, el president del legislatiu comunitari, l’italià David Sassoli, els va donar la benvinguda com a eurodiputats “amb tots els seus drets” i va evitar confrontar amb un parlamentari de Vox. Tots dos van mostrar des dels escons una imatge d’Oriol Junqueras per denunciar el veto imposat pel Tribunal Suprem i la Junta Electoral Central (JEC), que amb l’aval del mateix Sassoli, van impedir que ahir ocupés el seu seient a l’Europarlament.

Fora de l’hemicicle, Puigdemont va assegurar que “la crisi catalana és un assumpte europeu que ha impactat de ple en els fonaments de la construcció europea”. En aquest sentit, va apressar la Unió Europea a deixar de mirar “cap a un altre costat” i intervenir en el conflicte. A més, va denunciar l’absència de Junqueras perquè “a ell el van votar també més d’un milió de persones, però les seues llibertats no són respectades al mateix nivell que les nostres”. D’altra banda, no va descartar tornar a Catalunya ja que “la immunitat regeix per a tots els eurodiputats a tot el territori comunitari sense excepció”. “No hi ha una excepció espanyola en matèria d’immunitat. Fins avui és membre de la Unió Europea i les lleis s’han de complir”, va advertir. En aquest sentit, va dir que, si torna, el primer que farà serà visitar els presos de la cúpula de l’1-O, majoritàriament membres del Govern que va encapçalar. Per la seua banda, Toni Comín va remarcar que Espanya s’ha convertit en un “problema” per a la Unió Europea perquè no respecta l’Estat de Dret. En una compareixença després d’asseure’s al seu escó, Puigdemont i Comín van estar acompanyats per l’eurodiputada d’ERC, Diana Riba, que va anunciar que examinaran si Sassoli ha complert la normativa europea al decidir revocar el reconeixement de Junqueras com a eurodiputat sense passar pel ple de l’Europarlament. “Hem de mirar si els passos han estat els correctes”, va indicar, alhora que el va animar a “rectificar” perquè considera que aquesta decisió és un “atac directe a la sobirania” del Parlament Europeu. “No ens esperàvem que Sassoli digués d’un dia per l’altre que Junqueras ja no era eurodiputat”, va concloure.

Puigdemont exigeix que Junqueras ocupi l’escó a l’Eurocambra i que es protegeixin els seus drets

Un portaveu de l’Eurocambra va confirmar en aquest sentit que ahir la van rebre però que han d’estudiar la sol·licitud abans de tramitar-la. “Acaba d’arribar però no hi ha automatismes. S’ha de llegir, veure efectivament si cal traduir-la a altres idiomes o no i farem el que fem sempre, prendre el temps necessari per fer les coses bé”.

El suplicatori per anul·lar la immunitat arriba a Estrasburg

Mentre el president del Parlament Europeu, l’italià David Sassoli, donava la benvinguda al ple de l’Eurocambra a Carles Puigdemont i a Toni Comín com a eurodiputats “amb tots els seus drets” partint de la sentència sobre la immunitat de Junqueras del Tribunal de Justicia de la Unió Europea (TJUE), arribava a Estrasburg des del Suprem la petició de suplicatori per retirar la immunitat dels dos. A la missiva firmada pel president del Suprem, Carlos Lesmes, se sol·licita poder seguir procedint penalment contra els dos pels delictes que se’ls imputen en relació amb l’1-O.

tracking