SEGRE

PANORAMA

Un Govern "de moltes veus però una sola paraula" promet el càrrec

És el primer Executiu de coalició i el segon més nombrós des de la Transició

Foto de família del nou Executiu de coalició al costat del rei Felip VI al palau de La Zarzuela.

Foto de família del nou Executiu de coalició al costat del rei Felip VI al palau de La Zarzuela.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els quatre vicepresidents amb cartera i divuit ministres del nou Govern de Pedro Sánchez van anunciar ahir les prioritats del mandat tot just prometre els càrrecs davant del rei i celebrar les preses de possessió als seus ministeris, on ja es van apreciar els canvis que s’han emprès en l’estructura d’un Executiu més ampli i compartimentat.

Les tres vicepresidentes i catorze ministres socialistes i el vicepresident d’Unides Podem i quatre ministres de la formació morada van prometre al palau de La Zarzuela, davant del cap de l’Estat, Felip VI, mantenir “lleialtat al rei” i respectar la Constitució “com a norma fonamental de l’Estat”, complint així amb la preceptiva fórmula amb la qual perfeccionen en la seua condició de membres del Govern.

Els membres de l’Executiu de coalició van prendre possessió del càrrec sense la presència de la creu i de la Bíblia, només davant d’un exemplar de la Constitució espanyola, tal com va fer Pedro Sánchez quan va prendre possessió com a president del Govern dimecres de la setmana passada.

Després, es van celebrar al llarg de la jornada a les seus ministerials els tradicionals actes de traspàs de carteres i les compareixences dels titulars que repeteixen en el càrrec, encara que alguns amb més rang i noves competències.

En una picada d’ull al president Pedro Sánchez, el vicepresident segon del Govern Pablo Iglesias va afirmar que el pròxim Executiu “tindrà moltes veus però una sola paraula”.

Iglesias va ser el primer a fer referència al “Consejo de Ministros y Ministras” quan va prometre el càrrec com a vicepresident segon, entre crits de “Sí que es pot!”. Una referència que no va fer abans que ell la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, que sí que va utilitzar aquesta expressió en la presa de possessió del 2018. Van ser Irene Montero (ministra d’Igualtat) i Yolanda Díaz (ministra de Treball), les dos d’Unides Podem, les que es van referir únicament al “Consejo de Ministros”.

Felip VI tampoc va voler donar al seu paper més rellevància de la necessària. Després de la broma que li va fer a Sánchez a la presa de possessió a l’advertir-li que “el dolor ve després”, ahir es va dirigir a cadascun d’ells després de prometre el càrrec amb la mateixa frase: “L’enhorabona i molta sort.”

Quan se’n van anar a fer la foto de família, el rei va fer broma amb Yolanda Díaz, d’Unides Podem, perquè la tapava a la imatge.

tracking