SEGRE

GOLF PÈRSIC TENSIÓ NUCLEAR

El pacte nuclear amb l'Iran, a un pas de ser paper mullat

França, Alemanya i el Regne Unit acusen el règim iranià d’incomplir-lo || Teheran amenaça amb represàlies si es trenca

Les protestes contra el règim creixen a l'Iran.

Les protestes contra el règim creixen a l'Iran.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’acord nuclear firmat el 2015 per sis potències mundials per evitar que l’Iran obtingués la bomba atòmica està a punt de convertir-se en paper mullat després que França, Alemanya i el Regne Unit obrissin ahir la porta aquest dimarts a abandonar el pacte després de recórrer al mecanisme d’arranjament de diferències pel que consideren l’“incompliment iranià” dels seus compromisos.

En una declaració conjunta, els ministres d’Exteriors d’aquests tres països europeus van assegurar que Teheran “no respecta els compromisos” i, per tant, recorren a la comissió conjunta per solucionar els desacords, que ha de resoldre en menys de trenta-cinc dies sobre les queixes presentades. París, Berlín i Londres van considerar injustificat que Teheran sobrepassi “importants límits” continguts al pacte pel fet que els Estats Units en sortissin el maig del 2018. En aquest sentit, van recordar que l’Iran no va acudir llavors als mecanismes de resolució de diferències inclosos a l’acord i va preferir anunciar públicament que no respectaria alguns dels compromisos.

Davant d’aquest fet, el Govern de l’Iran va advertir que donarà una resposta “apropiada i seriosa” a qualsevol mesura “destructiva” contra l’acord nuclear. Per la seua banda, l’Alt Representant per a Política Exterior i de Seguretat Comuna de la Unió Europea, Josep Borrell, va descartar imposar sancions a l’Iran, després de l’activació per part d’Alemanya, França i el Regne Unit del mecanisme de resolució de disputes, i va destacar que precisament aquesta iniciativa té com a finalitat salvar l’acord nuclear firmat el 2015. Els grups del Parlament Europeu es van mostrar també partidaris de salvaguardar l’acord nuclear iranià.

Diversos arrestats per l’avió ucraïnès abatut

L’Iran va anunciar ahir diverses detencions vinculades amb l’abatiment per error d’un avió ucraïnès amb 176 persones a bord. La mort de tots els ocupants de l’aparell ha despertat el descontentament popular i ha portat les autoritats a establir com a prioritat la investigació de les causes de la tragèdia.

tracking