SEGRE

PANORAMA

Primer permís per als Jordis a falta del vistiplau de la Generalitat

La junta de tractament de Lledoners els concedeix una sortida de 48 hores

Sànchez i Cuixart, durant un acte de la campanya pel ‘sí’ al referèndum de l’1-O.

Sànchez i Cuixart, durant un acte de la campanya pel ‘sí’ al referèndum de l’1-O.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La junta de tractament de la presó de Lledoners va acordar ahir la concessió de sengles permisos penitenciaris de 48 hores al president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i l’exlíder de l’ANC Jordi Sànchez després que tots dos hagin complert ja un quart de la pena de nou anys de presó que els va imposar el Tribunal Suprem per l’1-O. Els Jordis van ser els primers líders independentistes a ser tancats, el 16 d’octubre del 2017, i després d’haver estat classificats en segon grau per la conselleria de Justícia, compleixen el requisit temporal per accedir a sortides puntuals de la presó. Amb tot, serà ara el Servei de Classificació Penitenciària de la Generalitat, que depèn del departament encapçalat per la lleidatana Ester Capella, el que tindrà l’última paraula sobre si avala o no el permís que la presó de Lledoners els ha concedit a la seua petició. Tot i així, per protegir la intimitat dels dos, la Generalitat no concretarà les dates en les quals sortiran de la presó.

A més del compliment d’un quart de la pena, l’accés a permisos està condicionat per la bona conducta del penat i per la previsió que torni al centre penitenciari quan expiri. A l’estar classificats en segon grau, tots dos tenen dret a disfrutar de fins a 36 dies de permís, amb un màxim de set de consecutius. Per a les sortides de més de dos dies, la decisió final recau en el jutge de vigilància penitenciària.

Després de conèixer-se la decisió, Cuixart va indicar que “continuaré exercint tots els drets penitenciaris que tenim”, encara que no s’acollirà als beneficis.

Els altres presos podrien sortir amb un segon grau més flexible

La resta de la cúpula de l’1-O, classificada igual que els Jordis en segon grau, també podria sol·licitar permisos malgrat no haver complert encara entre reixes un quart de la condemna. Així, si se’ls apliquessin articles com el 100.2 o el 117 del reglament penitenciari, es flexibilitzaria el segon grau i podrien aconseguir sortides diürnes de la presó, fins i tot diàriament. D’altra banda, Jordi Pina, advocat de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, va afirmar ahir que no recorreran la classificació de segon grau.

tracking