SEGRE

PANORAMA

Sánchez veurà “al més aviat possible” Torra, que és ratificat com a diputat pel Parlament

No aclareix quan es reunirà la taula negociadora, qui la compondrà i on se celebraran les trobades || La Mesa de la Cambra catalana manté l’escó del president amb el suport del PSC

Un moment de la reunió de la Mesa del Parlament celebrada ahir.

Un moment de la reunió de la Mesa del Parlament celebrada ahir.BERNAT VILARÓ/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern, Pedro Sánchez, espera reunir-se “al més aviat possible” amb el president de la Generalitat, Quim Torra, a qui ahir la Mesa del Parlament va ratificar com a diputat, malgrat que la Junta Electoral Provincial de Barcelona va acordar divendres retirar-li la credencial. Sánchez va afirmar, després de la reunió del Consell de Ministres, que no té problema a reunir-se amb Torra, “perquè continua sent president de la Generalitat”. És més, va dir que estarà “encantat de veure’l per posar en marxa el diàleg territorial i tornar el conflicte català a la política, que és tan necessari”.

L’objectiu del Govern és “resituar la crisi catalana d’on mai no hauria d’haver sortit, a l’àmbit polític”, i no a la via judicial o penal, va dir Sánchez en roda de premsa.

El Parlament presentarà un recurs davant del Tribunal Suprem contra l’autoritat de la JEC

Pel que fa a la taula de negociació entre governs pactada pel PSOE i ERC, Sánchez va dir que cal deixar que els temps de la formació de l’Executiu permetin alleujar la càrrega de treball, però també espera posar-la en marxa aviat per “tornar a la política una crisi política i deixar enrere la via judicial”.

El president del govern espanyol va recordar, a més, que ha estat Torra qui li ha demanat tenir una reunió “personal i bilateral” abans de posar en marxa aquesta taula negociadora. Sánchez no va donar pistes de com seria la consulta, també pactada amb ERC, que hauria d’avalar un eventual acord que s’assoleixi en aquesta taula de Governs però va recordar que “hi ha onze Estatuts d’autonomia” que reconeixen la capacitat de convocar referèndums i consultes.

No obstant, sí que va insistir en el que va descriure ja com “un afegitó” que incorpora sempre, i és que tot es farà en el marc de la Constitució perquè el PSOE és un partit constitucional. “Lliçons de constitucionalisme per part d’altres formacions, les justes, tot ho farem en el marc de la Constitució i en aquest marc, que és molt ampli, ens espavilarem”, va manifestar.

En paral·lel, la Mesa del Parlament va celebrar ahir una reunió en la qual va desestimar les peticions de Cs i el PP de Catalunya perquè es retiri oficialment l’acta de diputat a Torra. Les peticions van ser rebutjades amb els vots de JxCat, ERC i el PSC –Catalunya en Comú-Podem, la CUP i el PP de Catalunya no estan representats a la Mesa del Parlament–, després que el primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, assegurés que la Junta Electoral Central (JEC) “hauria fet molt bé a l’inhibir-se sobre la inhabilitació de Torra”, sabent que la decisió última sobre el seu cas correspon al Tribunal Suprem. A la reunió de la Mesa d’ahir es va formalitzar també la presentació d’un recurs davant del Tribunal Suprem, en què s’al·lega que la JEC no és competent per ordenar la inhabilitació d’un diputat, ja que entén que això ho ha de decidir el Parlament.

Els lletrats de la Cambra rebutgen que la JEC decideixi

Els lletrats del Parlament van emetre un informe en el qual conclouen que la declaració d’incompatibilitat d’un diputat de la Cambra catalana no és competència d’una administració electoral segons el Reglament de la Cambra i la Llei Orgànica del Règim Electoral (Loreg). Així doncs, rebutgen la petició de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar l’acta de diputat a Quim Torra i l’avalen com a president de la Generalitat, encara que finalment perdés l’escó.

tracking