SEGRE

La preocupació per la independència de Catalunya va baixar després de les eleccions del 10 de novembre

L’atur continua sent per a la majoria dels enquestats pel CIS

En rebuig contra la sentència del Tribunal Suprem sobre el 'procés'

Manifestació de la vaga del 18-O a Lleida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La preocupació per la independència de Catalunya va baixar després de les eleccions generals del 10 de novembre i les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez, segons l’últim baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) publicat aquest dijous. L’estudi, realitzat entre el 29 de novembre i el 19 de desembre, indica que un 11,8 per cent dels enquestats considera la independència de Catalunya com el principal problema del país.

Al baròmetre anterior, que es va fer després de la sentència del "procés" i dels aldarulls als carrers, la inquietud sobre la crisi catalana es va disparar i un 19 per cent dels preguntats el va situar com el principal problema. Si llavors la preocupació per la independència de Catalunya es va disparar fins el quart posat dels principals, ara baixa fins el vuitè.

L’atur continua sent per a la majoria dels enquestats el problema més gran, encara que disminueix en gairebé tres punts el percentatge dels que així ho consideren, un 57,4 per cent davant el 60,3 per cent de l’estudi precedent.

L’ordre de les tres primeres preocupacions no canvien en l’anàlisi del CIS d’aquest dijous i, després de l’atur, apareixen els polítics, sobre qui augmenta considerablement la preocupació –passa de 45,5% al 49,5 %–, i els problemes econòmics, que es manté pràcticament igual i que citen el 30,5 per cent.

Li segueixen la corrupció, que assenyalen el 20,7 per cent; la sanitat (17,2 %); la qualitat de l’ocupació (12,8 %); els problemes socials (12,5 %); les pensions (11,4 %); i la immigració (9,7 %).

En aquest nou baròmetre, ha millorat la percepció sobre la situació política, ja que malgrat que la consideració continua sent dolenta o molt dolenta per al 74,8 per cent, en l’estudi anterior aquest percentatge era superior en més de tres punts (78,6).

La majoria, un 33,8 per cent, considera que d’aquí a un any la situació continuarà igual, encara que pugen bastant els que pensen que serà pitjor, un 31,5 per cent davant el 17,5 per cent que creuen que millorarà.

Respecte a la situació econòmica, es mantenen pràcticament les dades del baròmetre anterior i la qualifiquen de bona o molt bona un 6,2 per cent, regular un 42 per cent i dolenta un 50,9 per cent.

No obstant això, creix l’optimisme de cara al futur, ja que pugen en més de dos dècimes els que pensen que anirà a millor (un 11,8 %) i descendeixen més d’una dècima els que creuen que serà pitjor (36,1 %). Un 36,7 per cert estima que continuarà igual.

tracking