SEGRE

TRIBUNALS EUA

Arranca l''impeachment'

Amb la lectura dels càrrecs la jura dels cent membres que formaran el jurat || Les declaracions contra el president començaran dimarts vinent

Alguns dels membres del Senat nord-americà a l’arribar a la Cambra.

Alguns dels membres del Senat nord-americà a l’arribar a la Cambra.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El judici polític (impeachment) contra el president nord-americà, Donald Trump, es va iniciar ahir oficialment al Senat dels Estats Units amb la lectura dels dos càrrecs dels quals se l’acusa –abús de poder i obstrucció al Congrés– i amb noves proves contra el mandatari.

L’encarregat de llegir els càrrecs contra el mandatari va ser el president de la Comissió d’Intel·ligència de la Cambra de Representants, Adam Schiff, un dels set fiscals que els congressistes van designar per exercir l’acusació. Durant aquesta primera sessió, l’organisme de control del Govern, una agència independent dins de l’administració, va presentar un informe en el qual assegura que l’oficina de pressupostos de la Casa Blanca va retenir fons destinats a reforçar la defensa a Ucraïna amb finalitats polítiques i no tècniques.

És probable que el judici sigui favorable a Trump ja que el Senat és de majoria republicana

Aquesta partida és la principal causa de l’acusació d’abús de poder, ja que argumenta que Trump va condicionar l’entrega d’aquestes partides al fet que s’iniciés una investigació sobre les activitats a Ucraïna del candidat demòcrata a la presidència, Joe Biden, i el seu fill.

Ahir també estava previst que, tal com estipula la llei, el president del Tribunal Suprem, el jutge John G. Roberts, jurés com a cap de la Cambra Alta, en substitució del vicepresident Mike Pence, durant el judici polític. Així mateix, van jurar els cent legisladors del Senat que exerciran com a membres del “jurat” en l’impeachment. No obstant, la sessió d’ahir va ser una mera formalitat, atès que les declaracions contra Trump no s’iniciaran fins dimarts vinent.

L’advocat de la Casa Blanca, Pat Cipollone, encapçalarà la defensa del president al judici, que es declararà víctima d’una “caça de bruixes”.

Malgrat l’expectació generada des que el passat 18 de desembre la Cambra Baixa, de majoria demòcrata, va aprovar els càrrecs contra el president, i el context d’aguda divisió política als Estats Units, el resultat del judici polític és previsible que sigui favorable a Donald Trump, ja que els republicans tenen majoria al Senat, on es necessita una majoria de dos terços perquè pugui ser destituït com a president.

tracking