SEGRE

PROCÉS PRESOS

Cuixart surt de la presó en el primer permís després de 822 dies tancat

El president d’Òmnium estarà dos dies en llibertat i no preveu agenda pública || Arranca a l’Eurocambra la tramitació del suplicatori contra Puigdemont

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Sànchez, ahir, mentre abandonava la presó de Lledoners.

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Sànchez, ahir, mentre abandonava la presó de Lledoners.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

822 dies, 27 mesos. Aquest és el temps que ha tardat el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, a trepitjar el carrer des que va ser empresonat per ordre de l’Audiència Nacional en els dies posteriors a l’1-O. A última hora de la tarda d’ahir, va abandonar la presó de Lledoners, en la qual compleix una pena de nou anys per sedició, per gaudir del primer permís. Classificat en segon grau, dilluns va superar un quart de la condemna tancat, que és el que exigeix la normativa de l’esmentat règim penitenciari per poder accedir a sortides puntuals. Somrient, Cuixart no tornarà a la presó en quaranta-vuit hores, tot i que no tindrà agenda pública, segons va informar Òmnium en un comunicat. Per la seua banda, Jordi Sànchez, exlíder de l’ANC, també sortirà de la presó la setmana que ve per gaudir d’un altre permís de quaranta-vuit hores, el primer en gairebé dos anys i mig tancat.

D’altra banda, el Parlament Europeu va donar ahir llum verda a tramitar el suplicatori remès pel Tribunal Suprem perquè es retiri la immunitat de Carles Puigdemont i Toni Comín com a eurodiputats, i així poder seguir actuant contra ells per la via penal. Amb aquesta decisió, l’assumpte queda en mans de la comissió d’Assumptes Jurídics d’Estrasburg, que tardarà mesos a examinar la petició.

El mateix Puigdemont va manifestar que té “esperances” de mantenir la immunitat davant d’un suplicatori amb “motivacions polítiques”. No obstant, va admetre que, segurament, “el PSOE voti amb Vox sense cap tipus de complex” per aprovar-ho. “Serà un gran moment poètic”, va vaticinar el líder de JxCat, que ha recorregut el suplicatori a l’entendre que el Suprem no és competent per plantejar-ho. Per la seua banda, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, va dir que la seua tramitació és una “finestra d’oportunitats” per internacionalitzar la “regressió de drets” de l’Estat espanyol. Fonts d’Unides Podem a l’Eurocambra, d’altra banda, van assegurar que analitzaran “amb rigor” el suplicatori i per la seua part Luis Garicano, de Ciutadans, es va felicitar perquè ha començat “el compte enrere” per “asseure al banc dels acusats” Puigdemont i Comín. El president del Partit Popular, Pablo Casado, en sintonia amb el dirigent taronja, es va preguntar “de quin costat està Sánchez” perquè, al seu entendre, “immunitat no és el mateix que impunitat”.

tracking