SEGRE

PANORAMA

La Fiscalia desautoritza la Junta Electoral i considera que no pot inhabilitar Quim Torra

La taula de diàleg de JxCat, ERC, els comuns i el PSC s’encalla, i tots mantenen les seues posicions || Junqueras fa una crida als “demòcrates europeus” perquè facilitin el diàleg entre Catalunya i l’Estat

La taula de diàleg entre partits catalans reunida ahir per tercera vegada a la Generalitat.

La taula de diàleg entre partits catalans reunida ahir per tercera vegada a la Generalitat.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia del Tribunal Suprem va desautoritzar ahir la Junta Electoral Central (JEC) i va manifestar que el màxim òrgan de l’administració electoral no és competent per retirar-li l’acta de diputat del president de la Generalitat, Quim Torra. D’aquesta manera, el Ministeri Públic es va posicionar amb les tesis de la defensa del president que, davant de la sala contenciosa administrativa de l’alt tribunal, ha afirmat que només el Parlament té potestat per treure les credencials dels diputats. En un escrit presentat per posicionar-se sobre la mesura cautelar de suspensió de la resolució de la JEC del 3 de gener que va acordar la inhabilitació de Torra partint de la condemna per no retirar els llaços grocs dels edificis del Govern abans el període electoral de les generals de l’abril de l’any passat sol·licitada per la defensa de Torra, el Ministeri Públic va argumentar que aquesta petició és “assumible en ordre a la prudent i equilibrada” ponderació dels “interessos públics concurrents”. I és que, segons el parer de la Fiscalia, “la llei electoral no atribueix ni reconeix en cap moment a la JEC facultats per anul·lar per la seua pròpia autoritat les credencials dels diputats que ja estan exercint el mandat i declarar vacants els seus escons”.

En paral·lel, el Palau de la Generalitat va ser l’escenari de la tercera reunió de l’espai de diàleg impulsat pel PSC a finals del 2018, amb la participació de Torra, del vicepresident, Pere Aragonès, de la portaveu del Govern, Meritxell Budó, i de la consellera de Justícia, la lleidatana Ester Capella, a més de representants de JxCat, ERC, els comuns i el PSC. Aquestes formacions van mantenir la seua posició i no hi va haver avanços.

La llei electoral no permet a la JEC anular l’acta d’un diputat en exercici, diu el Ministeri Públic

Així doncs, la líder de CatComú-Podem al Parlament, Jéssica Albiach, va insistir en comicis anticipats que permetin “blindar l’autogovern”, descartats ahir mateix per Torra. Per la seua banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va instar Torra que, quan es vegi amb el cap de l’Executiu central, Pedro Sánchez, no li plantegi només autodeterminació i amnistia. Sergi Sabrià, d’Esquerra Republicana, va destacar que, tret del PSC, la resta estan a favor del referèndum, i Albert Batet, de Junts per Catalunya, va admetre que són “poc optimistes” respecte als resultats d’aquest espai de diàleg.

Per la seua banda, el líder d’ERC, Oriol Junqueras, va fer una crida als “demòcrates europeus” per facilitar l’entesa entre Catalunya i Espanya.

tracking