SEGRE

PROCÉS POLÍTICA

ERC adverteix que si el diàleg amb Sánchez no avança “exercirem l'autodeterminació”

Els republicans amenacen de no donar suport als pressupostos de l’Estat si la taula amb el PSOE és un fracàs || Aragonès anuncia que presentarà els comptes de la Generalitat per al 2020 la setmana vinent

El vicepresident del Govern, durant la seua intervenció al congrés d’ERC.

El vicepresident del Govern, durant la seua intervenció al congrés d’ERC.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident del Govern i coordinador general d’ERC, Pere Aragonès, va advertir ahir que, malgrat apostar per la taula de diàleg amb el Govern central per trobar una sortida al conflicte a Catalunya, no renunciarà a celebrar un referèndum ni votarà als pressupostos generals si no es fa un esforç perquè la taula ofereixi “avenços”.

El vicepresident, que va llançar l’advertència en el transcurs de la seua intervenció davant del congrés regional d’ERC de Girona, celebrat a Salt, va assenyalar que encara que la taula de diàleg entre governs és una bona oportunitat per poder defensar “davant de l’Estat, per primera vegada i cara a cara, el dret a l’autodeterminació,” va assegurar que ningú pot “garantir l’èxit d’aquesta perquè sabem que el PSOE ha acceptat crear-la més per necessitat aritmètica que per voluntat pròpia”. En aquest sentit, el líder d’ERC, Oriol Junqueras, va explicar en una entrevista concedida al diari El País que si la seua formació va permetre la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern va ser perquè l’alternativa d’un Govern de PP i Vox “era molt pitjor”, i va defensar que qualsevol demòcrata europeu s’hauria abstingut en una situació similar. Junqueras també es va referir als pressupostos generals assegurant que ERC no els donarà suport “si no existeixen avenços en el diàleg amb el PSOE”. Per aquesta raó, va instar el president de l’Executiu a demostrar que “realment” té intenció de dialogar i està disposat a “cedir”, encara que va admetre que no ha notat cap senyal de Sánchez que li faci ser optimista. Durant l’entrevista, al ser preguntat si van enganyar els catalans amb una independència impossible, Junqueras va respondre rotundament que “una merda, una puta merda”, i va afegir que el

El PP va acusar el PSOE de concedir “cessions” als independentistes per l’obertura d’ambaixades

procés “havia d’acabar en una independència que es va prohibir amb pallisses, presó i tancant Parlaments”.

Durant la seua intervenció, Aragonès també va anunciar que la setmana que ve presentarà un acord sobre els pressupostos de la Generalitat del 2020.

En un altre ordre de coses, el PP va carregar contra l’obertura de les ambaixades catalanes autoritzades pel Govern, al qual va acusar de concedir “cessions” a l’independentisme a canvi de “poder”. D’altra banda, el sindicat Jupol es va querellar contra la cúpula de la Policia Nacional, pel “nefast” operatiu desplegat després de la sentència del

procés

.

BARCELONA

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va reingressar ahir a la presó de Lledoners, situada a Sant Joan de Vilatorrada, després de gaudir d’un permís de 48 hores que va iniciar divendres acompanyat de la família. Cuixart va arribar a la presó poc després de les 19.30 hores, amb cotxe i saludant els periodistes que s’havien concentrat davant la porta. Després del seu ingrés, el vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri, va explicar que abans de ser empresonat Cuixart li va recordar que “hi ha 3 milions de presos polítics al món” i que “som afortunats de poder continuar lluitant per les nostres llibertats”, Mauri va complementar les paraules del seu company afegint que “l’única lluita que es perd és la que s’abandona”. A més, també va reclamar que ha estat 48 hores de “permís” i no en “llibertat”.

Tant Jordi Cuixart com l’exlíder de l’ANC, Jordi Sànchez, van demanar els seus primers permisos penitenciaris el passat 14 de gener després d’haver complert una quarta part de la condemna de 9 anys imposada pel Tribunal Suprem a raó del procés. No obstant, Sànchez no gaudirà del seu permís fins al proper dia 25 per “motius d’agenda familiar”. Per a ell, la junta de tractament penitenciari va proposar divendres un altre permís de 72 hores. Tanmateix, la decisió final sobre si el dirigent independentista surt o no de la presó recau en el jutge de vigilància penitenciària, ja que l’administració penitenciària catalana només té l’última paraula sobre aquestes qüestions quan el permís no supera les 48 hores de durada.

França garanteix la immunitat de Puigdemont a Perpinyà La portaveu del Govern francès, Sibeth Ndiaye, va reiterar ahir que l’eurodiputat de JxCat, Carles Puigdemont, té immunitat i que en cap cas no serà detingut si visita Perpinyà per assistir a un acte que el Conselll per la Republica té previst celebrar a finals de febrer. Puigdemont ja va viatjar a França per assistir al ple del Parlament celebrat a Estrasburg i també en aquell moment les autoritats franceses van assegurar que respectarien la seua immunitat com a parlamentari europeu.

El vicepresident del Govern, durant la seua intervenció al congrés d’ERC.

El vicepresident del Govern, durant la seua intervenció al congrés d’ERC.EFE

tracking