SEGRE

CONFLICTE ORIENT MITJÀ

Trump insta Khamenei a ser “cautelós amb les paraules”

Li recorda que l’Iran es troba immers en una crisi financera || El líder iranià va instar a “fer front” contra els EUA

Imatge d’arxiu del president Donald Trump.

Imatge d’arxiu del president Donald Trump.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president nord-americà, Donal Trump, va advertir ahir el líder suprem de l’Iran, Ali Khamenei, que “sigui acurat amb les seues paraules” després que aquest fes un sermó durant la pregària de divendres a Teheran amb dures crítiques contra els Estats Units. “L’anomenat líder suprem, que no ha estat tan suprem darrerament, ha dit algunes coses desagradables sobre els EUA i Europa”, va assenyalar el mandatari al seu compte de Twitter, on també va subratllar que “la seua economia (la de l’Iran) està en crisi i la seua gent pateix, hauria de ser més acurat amb el que diu”.

Trump, que ahir va presidir un esdeveniment a Florida per recaptar fons de cara a les eleccions presidencials dels EUA, va contestar així les crítiques realitzades per Khamenei, que va fer una crida a la “unitat i cooperació” dels països Islàmics per fer front als Estats Units i va instar el poble iranià a no “fiar-se dels països europeus”.

La tensió entre Teheran i Washington va augmentar a principis d’aquest any quan l’exèrcit nord-americà va assassinar el general Qasem Soleimani en un bombardeig a Bagdad. La resposta de l’Iran va arribar poc després, quan va atacar amb míssils de terra una base militar a l’Iraq amb presència de tropes nord-americanes. Washington va respondre a l’atac amb sancions però no amb accions militars. L’objectiu de l’Iran, segons Khamenei, és que els EUA abandonin l’Orient Mitjà, ja que considera que l’únic que els interessa és “explotar les seues riqueses”. Trump i el seu homòleg iraquià, Barham Salih, podrien discutir al Fòrum Econòmic Mundial de Davos l’actual situació de les tropes dels EUA a l’Iraq. El Parlament iraquià va aprovar recentment una moció per expulsar els militars.

Teheran recela que la UE compleixi el pacte nuclear L’ambaixador de l’Iran a França, Bahram Qasemi, va manifestar ahir que qualsevol intent de la Unió Europea per renegociar l’acord nuclear, firmat el 2015 i ara virtualment trencat, serà un intent de Brussel·les d’amagar el fracàs a l’hora de respondre a les obligacions marcades pel pacte.

tracking