SEGRE

PANORAMA

Fiscalia mantindrà l'acusació per rebel·lió fins al final del judici

Quan podria rebaixar-la a sedició, en la línia de la sentència dictada pel Suprem || Defensa l’acció judicial quan “s’incompleixen normes” i al·ludeix als GAL

Un moment de l’acte per exigir la posada en llibertat dels condemnats.

Un moment de l’acte per exigir la posada en llibertat dels condemnats.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Fiscalia de l’Audiència Nacional mantindrà fins al final del judici l’acusació per delicte de rebel·lió contra l’exmajor dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero pel procés. Així ho va comunicar ahir el fiscal Miguel Ángel Carballo en la primera sessió del judici. “La Fiscalia és conscient de la sentència dictada pel Tribunal Suprem i en el moment oportú es considerarà la conveniència de canviar la tipificació”, va dir Carballo en resposta a les qüestions prèvies plantejada per les defenses.

El Ministeri Públic –que ahir va estar representat en el judici pel fiscal en cap de l’Audiència Nacional, Jesús Alonso, i els fiscals del cas, Carballo i Pedro Rubira– ja va informar al desembre que el moment processal oportú per donar a conèixer la seua acusació és l’inici de la vista oral i no abans. Així contestava a l’advocada de Trapero, Olga Tubau, que va registrar un escrit al novembre instant el fiscal a pronunciar-se ja per poder preparar la seua defensa.

El fiscal Pedro Rubira va voler deixar clar durant la seua intervenció en aquest tràmit inicial de qüestions prèvies, abans de les declaracions dels acusats, que aquesta no és una causa contra el cos dels Mossos, sinó que el que es dirimirà en aquest judici és la “responsabilitat que tenen” Trapero, Laplana, Puig i Soler a la tardor del 2017, que va emmarcar en la “desobediència” en què, segons va dir, han incorregut diferents governs de Catalunya, recordant la sentència del Suprem i la de la consulta del 9-N del 2014. Així, va remarcar que “es podrà dir tot el que es vulgui sobre el Poder Judicial”, però que “quan s’incompleixen les normes, aquest respon, bé sigui en aquest judici, en el del Suprem o quan es van jutjar els GAL”.

Per la seua part, la defensa de la intendenta Teresa Laplana, exercida per Olga Tubau, va demanar al tribunal la dispensa de la seua client una vegada que declari com a acusada en el judici. Va presentar diversos informes que avalen que “pateix un estrès posttraumàtic” des de “setembre o octubre del 2017”.

El Tribunal Constitucional ha determinat que el Suprem va vulnerar els drets a un procés amb totes les garanties ja la presumpció d’innocència dels assaltants de Blanquerna a l’aplicar agreujants sense haver escoltat les declaracions dels acusats.

tracking