SEGRE

POLÍTICA ECONOMIA

Llum verda a la pujada salarial del 2% per a 24.658 funcionaris de Lleida

La revalorització s’abonarà a partir del febrer amb efecte retroactiu des d’inici d’any || L’increment pot ser encara major en funció de l’evolució del PIB

La portaveu del Govern (e) i la ministra de Funció Púbica (d).

La portaveu del Govern (e) i la ministra de Funció Púbica (d).EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres va aprovar ahir un reial decret llei de mesures urgents mitjançant el qual el salari dels empleats públics pujarà un 2% amb efectes retroactius des de l’1 de gener. Aquesta mesura beneficiarà 24.658 empleats públics a la província de Lleida, més de 316.750 a Catalunya i 2,5 milions de treballadors a nivell estatal, segons el ministeri de Funció Pública.

Aquesta pujada podrà augmentar en un 0,3% amb els fons addicionals i a més podria veure’s incrementada fins a un 1% si el PIB del 2019 creixés un 2,5%, encara que aquesta dada no serà publicada fins al maig.

La pujada deriva de l’acord assolit entre els sindicats i el govern de Mariano Rajoy l’any 2018

L’increment salarial, que suposa un cost de 3.212 milions d’euros, es recollirà a les nòmines del febrer, ja que segons el ministeri de Funció Pública, ja no hi ha temps d’incloure’l a les del mes de gener.

La ministra de Funció Pública, Carolina Darias, va assegurar que aquest augment era un tema “absolutament prioritari per al Govern” i un dels primers compromisos que volia complir el president, Pedro Sánchez, una vegada que estigués en plenes funcions.

La pujada salarial deriva del II acord per a la millora de l’ocupació pública subscrita pel Govern de Mariano Rajoy amb els principals sindicats de Funció Pública (CSIF, CCOO i UGT) el 2018, i que contemplava un nivell mínim d’alça del 2,3% per al 2020 (increment del 2% més un 0,3% de fons addicionals). Aquests sindicats van celebrar l’aprovació del decret i el compromís de Sánchez. No obstant, van instar el nou Executiu a començar una ronda de reunions per negociar un nou acord de cara al 2021 que permeti als treballadors públics recuperar el poder adquisitiu perdut des del 2010.

D’altra banda, l’Executiu també va afirmar que abordaran de manera “urgent” articles “injustos” de l’Estatut de Treballadors però va assenyalar que la reforma laboral no es pot dur a terme en la seua totalitat i que els “sindicats ni ho demanen”.

Catalunya rebrà 19.164 milions en entregues a comptes del 2020

El ministeri d’Hisenda va anunciar ahir durant el Consell de Ministres que preveu abonar aquest any 103.000 milions d’euros a les comunitats autònomes i entitats en entrega de comptes de finançament del 2020, la qual cosa representa un 5% més que les comunicades inicialment. D’aquesta quantitat, Catalunya rebrà 19.164 milions, un 5,62% més que en l’exercici anterior. Al seu torn, Hisenda va donar a conèixer el tancament de l’exercici del 2018, pel qual les comunitats rebran uns altres 10.955 milions d’euros, la qual cosa suposa 4.833 milions més que l’any anterior. En total, les autonomies rebran 113.020 milions aquest exercici, a l’espera de nous pressupostos que actualitzin aquestes xifres. Tenint en compte aquestes dos liquidacions, Catalunya rebrà 21.295 milions.

tracking