SEGRE

PANORAMA

Sánchez obre la porta a rebaixar les condemnes pels delictes de sedició

Proposa reformar el Codi Penal perquè s’“ajusti a la realitat actual” || Aquest canvi suposaria una rebaixa de les penes per als condemnats pel procés

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, durant una intervenció ahir a Ifema.

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, durant una intervenció ahir a Ifema.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va obrir dilluns la porta a fer una revisió dels delictes de sedició, pel qual van ser condemnats els líders del procés, i rebel·lió en el Codi Penal a fi que aquests s’ajustin “millor a la realitat actual”, argumentant que “els successos viscuts en els últims anys demostren que la normativa penal està desactualitzada”. Fonts governamentals van assenyalar que una de les possibilitats és rebaixar les penes pel delicte de sedició i augmentar les del delicte de rebel·lió. La idea seria endurir el càstig en cas que es perpetrés un cop d’estat amb violència.

Ahir, després del Consell de Ministres, la portaveu de l’Executiu, María Jesús Montero, va confirmar la voluntat del president de promoure al Congrés en “debat obert, previ contacte amb els grups parlamentaris” per dur a terme un reforma del Codi Penal que inclogui “els delictes de rebel·lió i sedició, vistos respecte als comportaments produïts a Catalunya”. Com que sobre aquesta qüestió el Govern de coalició encara no té una postura comuna, fonts de l’Executiu van explicar que encara està per decidir si la proposta de reforma partiria del Govern de l’Estat o del grup socialista amb una proposició de llei.

Malgrat que la reforma s’ha centrat a actualitzar els delictes de sedició i rebel·lió, l’Executiu espanyol també apunta a la necessitat de revisar els delictes sexuals amb la idea d’introduir el consentiment exprés en les relacions.

Les possibles reformes del Codi Penal que poguessin dur-se a terme s’aplicarien a les persones que estiguessin condemnades. Per tant, si se suavitza el delicte de sedició, les penes dels líders independentistes, condemnats fins a 13 anys de presó, podrien veure’s rebaixades.

No obstant, la reforma legal plantejada exigiria a Sánchez un suport més gran al Congrés del que va obtenir per a la investidura, atès que el Codi Penal és llei orgànica i requereix per ser reformat una majoria absoluta de suports (almenys 176 diputats) en una votació final sobre el conjunt del projecte.

Aquesta proposta no ha estat ben rebuda per l’oposició. Tant PP com Cs van coincidir a denunciar que una rebaixa de la pena de sedició seria “un indult per la porta del darrere” per als condemnats per l’1-O i van acusar Sánchez de doblegar-se davant de les exigències dels independentistes només per “mantenir-se en el poder”.

A més a més, la portaveu de Ciutadans al Congrés, Inés Arrimadas, va recordar a Pedro Sánchez que durant la campanya electoral “va demanar el vot amb l’anunci de tipificar el delicte de referèndum il·legal” i que ara, ja al capdavant de l’Executiu, pretén modificar la llei per beneficiar “els seus socis sobiranistes que l’han portat a la Moncloa”.

Al contrari, la proposta sí que podria ser ben rebuda per ERC, que ja el 2018 va presentar una proposició de llei per suprimir el delicte de rebel·lió i el de sedició del Codi Penal per als qui declaressin la independència d’una part del país o per als qui convoquessin referèndums.

tracking