SEGRE

PANORAMA

Trapero diu que l'actuació dels Mossos l'1-O va ser “prudent” per evitar “una foguera”

“Qualsevol llumí podia prendre-la”, i admet que les forces de seguretat no podien frenar 2,3 milions de votants || Assegura que l’actuació de la Guàrdia Civil en el referèndum no va ser l’“acordada”

Josep Lluís Trapero, exmajor dels Mossos d’Esquadra, ahir, durant l’interrogatori del fiscal.

Josep Lluís Trapero, exmajor dels Mossos d’Esquadra, ahir, durant l’interrogatori del fiscal.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Que no es pugui no és que no es vulgui.” Amb aquestes paraules va defensar ahir l’exmajor dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero l’actuació del cos durant l’1-O en la segona sessió del judici a l’Audiència Nacional contra l’excúpula de la policia catalana. Les aproximadament cinc hores que va durar la vista van servir perquè el fiscal Miguel Ángel Carballo continués amb l’interrogatori a Trapero, que s’enfronta a una petició de pena d’11 anys de presó per rebel·lió. En un estira-i-arronsa entre tots dos, l’excap dels Mossos va dir que els agents van tenir un comportament “prudent” davant de la celebració del referèndum “il·legal” perquè “era un dia especialment complicat”. “Qualsevol llumí podia encendre una foguera important”, va recalcar Trapero, que va indicar a més que Catalunya travessava un context de “tensió social”. Així mateix, va defensar les parelles de Mossos que van acudir als col·legis electorals per evitar la celebració de la votació. En aquest sentit, va subratllar que, per complir l’ordre judicial d’evitar el referèndum, era necessari repartir els efectius disponibles per tot el territori. “Hi havia 2.300 punts de votació i teníem uns recursos que no ens permetien arribar a tots els llocs, per això vam optar pel binomi”, va relatar, alhora que va admetre que “entre els tres cossos de seguretat, Mossos, Policia Nacional i Guàrdia Civil, no disposàvem de recursos per parar els 2,3 milions de persones que van anar a votar”. Trapero va reflexionar sobre si hagués estat adequat “acarnissar-se a pals amb mil persones” tenint “escenaris d’actuació alternatius”. Arran d’això, l’excap dels Mossos va assenyalar el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos com a “coordinador” de l’operatiu policial per impedir el referèndum i va carregar contra l’actuació dels agents de la Guàrdia Civil aquell dia. “Va sorprendre els nostres comandaments, no era l’acordat”, va assegurar. D’altra banda, Trapero va negar que es temés la col·locació d’artefactes explosius durant la jornada del referèndum. “Mai es va valorar que hi hagués artefactes”, va remarcar, malgrat que es va valorar la possible intervenció en l’1-O de grups anarquistes.

Al llarg de l’extens interrogatori del fiscal, Trapero també va afirmar que tenien preparat un operatiu per detenir el Govern de Carles Puigdemont. En aquest sentit, va assenyalar que, un parell de dies abans de la declaració unilateral d’independència (DUI), va encarregar al comissari Ferran López l’elaboració d’un pla, encara que “personalment pensava que la declaració no es produiria”. Per això, no es va oferir abans al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per arrestar Puigdemont i els seus consellers.

tracking