SEGRE

POLÈMICA ORIENT MITJÀ

Acusen el príncep saudita de hackejar el telèfon de l'amo d'Amazon

Per controlar la informació sobre l’assassinat d’un periodista del ‘Washington Post’, propietat també de Jeff Bezos || L’ONU exigeix que s’investigui l’espionatge

Arxiu del príncep hereu saudita Mohamed bin Salman.

Arxiu del príncep hereu saudita Mohamed bin Salman.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El príncep hereu de l’Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman, hauria hackejat a través d’un missatge de WhatsApp enviat el maig del 2018 l’amo d’Amazon i d’un dels principals diaris dels EUA, The Washington Post, Jeff Bezos, segons va avançar el rotatiu britànic The Guardian. La principal teoria és que aquesta maniobra es va utilitzar per l’Aràbia Saudita per provar de protegir la imatge de l’hereu després de l’assassinat del periodista i dissident saudita Jamal Khashoggi, que treballava per al rotatiu propietat de Bezos i va morir a l’ambaixada saudita a Istanbul.

Segons va avançar The Guardian, Bezo va rebre un missatge des del compte personal de Bin Salman que contenia un arxiu de vídeo que, després de sotmetre’l a una anàlisi tècnica, era “altament probable” que contingués un codi maliciós capaç d’extreure dades del dispositiu. D’aquest robatori sorgiria, segons la capçalera britànica, la notícia que revelava una relació extramatrimonial de l’amo d’Amazon amb una presentadora de televisió i que va ser publicada poc després de la mort de Khashoggi. Per la seua part, el Govern de l’Aràbia Saudita va negar que aquestes acusacions fossin certes. No obstant, després de sortir a la llum la notícia, experts de l’ONU van demanar que s’obrís una investigació per aclarir si el príncep saudita va ser qui va punxar el telèfon de Bezos. Segons aquests experts, aquesta nova acusació reforça altres informacions que apunten a “una vigilància per part de l’Aràbia Saudita a oponents i persones d’importància estratègica per a les autoritats” i també són pertinents en relació amb la investigació de l’assassinat de Khashoggi. A més van assenyalar que “les circumstàncies i el moment” en què es va produir la vigilància també sustenten que tant els EUA com altres països continuïn investigant “les acusacions que el príncep hereu va ordenar, va incitar o, com a mínim, va estar al corrent dels plans però no va aturar la missió” que va matar el periodista.

L’homicidi de Khashoggi, un crim ple d’incògnites

El mes d’octubre passat es va complir un any des que el periodista del diari The Washington Post Jamal Khashoggi va entrar al consolat de l’Aràbia Saudita a Istanbul per fer els tràmits necessaris per poder casar-se amb la seua promesa i fos assassinat. La seua mort encara se segueix investigant, atès que està envoltat d’incògnites, sobretot a causa de les negatives de les autoritats saudites a cooperar en la investigació.

tracking