SEGRE

ISRAEL HOMENATGE

El memorial per l'Holocaust acaba polititzat en la cerimònia a Israel

Netanyahu i Pence carreguen contra l’Iran durant la commemoració del 75 aniversari de l’alliberament d’Auschwitz || Supervivents jueus, molestos al no ser convidats

El rabí Meir Lau, supervivent de l’Holocaust, va pronunciar un emotiu discurs durant l’acte.

El rabí Meir Lau, supervivent de l’Holocaust, va pronunciar un emotiu discurs durant l’acte.ODED KARNI/GPO/DPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cerimònia celebrada ahir al Museu de l’Holocaust de Jerusalem en record dels 75 anys de l’alliberament del camp d’extermini nazi d’Auschwitz-Birkenau va unir un rotund missatge contra l’antisemitisme i l’extremisme, però també va tenir un marcat to polític amb al·lusions a les sancions contra l’Iran.

El Cinquè Fòrum Mundial de l’Holocaust honrava la memòria dels assassinats al camp d’extermini nazi, alliberat fa 75 anys, i el record de la qual va ser l’eix central d’una jornada històrica per a Israel, que va reunir més de quaranta líders mundials.

Abans que comencés l’acte central, la delegació ucraïnesa va cedir els seus seients a supervivents després que transcendís la polèmica i el descontentament d’aquests en un acte en el qual només 100 dels prop de 800 convidats eren afectats directament per la tragèdia.

Després d’un emotiu discurs del president d’Israel, Reuven Rivlin, el primer ministre israelià en funcions, Benjamin Netanyahu, va aprofitar l’ocasió per demanar al món que incrementi la pressió sobre l’Iran. A més, va citar les lliçons de l’Holocaust per argumentar que “el poble jueu va aprendre a prendre’s seriosament les amenaces d’aquells que volen destruir-lo”, i va advertir que Israel farà “el que hagi de fer” per defensar-se.

El vicepresident dels EUA, Mike Pence, es va afegir a la crida de Netanyahu, a l’emfatitzar la necessitat de “prendre una postura forta” contra l’Iran, país que va descriure com el “principal impulsor de l’antisemitisme”.

Per la seua part, el president d’Alemanya, Frank-Walter Steinmeier, va fer una forta autocrítica quan va descriure recents fets de violència contra els jueus al seu país, fins i tot va arribar a esmentar explícitament l’extrema dreta, que ha crescut en popularitat a Alemanya en els últims anys.

L’encesa d’una torxa de la memòria va ser una de les poques intervencions de supervivents en una emotiva cerimònia que va tenir com a protagonistes els líders mundials, despertant fins i tot molèsties entre alguns dels prop de 200.000 supervivents de l’Holocaust que encara viuen en territori israelià i no van poder assistir a l’esdeveniment.

tracking