SEGRE

Els catalans tornen a suspendre el Govern amb un 4,65 de mitjana, segons el CEO

El 54,8% creu que l’Executiu català ha de prioritzar resoldre el conflicte

Els catalans tornen a suspendre el Govern amb un 4,65 de mitjana, segons el CEO

Els catalans tornen a suspendre el Govern amb un 4,65 de mitjana, segons el CEOACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els catalans suspenen la gestió del Govern l’últim any amb una nota mitjana de 4,65, una xifra molt similar a la que va obtenir l’any passat (4,66), i és la pitjor valoració que ha obtingut un Executiu català des que es va començar a fer aquesta pregunta en enquestes del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat el 2011.

Així ho reflecteix l’enquesta realitzada entre el 18 de novembre i el 12 de desembre –just després de les eleccions del 10 N i durant les negociacions d’investidura– amb una mostra de 1.600 persones residents en Catalunya, incloent catalans sense dret a vot, i un marge d’error de 3,13, que ha presentat el director del CEO, Jordi Argelaguet.

Malgrat que la nota mitjana és de suspens, la majoria dels enquestats –un 59,5%– situen la gestió del Govern per sobre del '5' de nota, mentre que el 37,3% la suspenen, el 2,7% no el sap i el 0,5% no contesta.

D’altra banda, el 54,8% dels catalans considera que el Govern ha de prioritzar la resolució del conflicte a Catalunya per sobre del 37,5%, que defensa que l’Executiu posi per davant la gestió dels serveis públics que són competències seues, mentre que el 6,3% no el sap i l’1,4% no contesta.

Les xifres sobre la pregunta de què ha de prioritzar el Govern són semblants a les de l’any passat, encara que les diferències s’engrandeixen: el 2018 el 49,9% defensava prioritzar la resolució del conflicte a Catalunya, i el 44,3% que es gestionessin els serveis públics, mentre que el 3,6% no ho sabia i el 2,2% no contestava.

Si es diferencien els votants segons el record de vot en les últimes eleccions catalanes, tant els electors de JxCat, ERC, PSC, la CUP i el PP aposten majoritàriament perquè el Govern prioritzi com resoldre la situació entre Catalunya i la resta d’Espanya, i només els votants de Cs i els comuns opten per l’altra opció.

PRINCIPALS PROBLEMES

En una altra pregunta, el CEO demana als enquestats que identifiquin els tres principals problemes que té Catalunya, i reflecteix que el principal problema per als catalans és la insatisfacció amb la política i els polítics, amb un 36,8% de respostes.

El segon és les relacions entre Catalunya i la resta d’Espanya amb un 30,9%, seguit de l’atur i la precarietat laboral amb un 23,3%, la sanitat amb un 19,3% i l’educació, cultura i investigació amb un 14,9%.

Respecte a l’any anterior, destaca que l'atur i la precarietat laboral ha passat de ser el principal problema dels catalans al tercer, encara que la resta segueix el mateix ordre, és a dir, la insatisfacció amb la política era el segon i ara ha passat a ser el primer, i les relacions entre Catalunya i la resta d’Espanya era el tercer i ara el segon.

A més, en ser preguntats per quin d’aquests problemes els afecta més personalment, el 21,8% dels enquestats també situa com a primera opció la insatisfacció amb la política, la segona són les relacions entre Catalunya i la resta d’Espanya amb el 16,9%, i tercer la sanitat amb el 10,5%.

En una altra pregunta, el 40,9% aposten per mantenir els actuals impostos "per mantenir els mateixos serveis", per sobre del 34,6%, que manifesta que està disposat a pagar més impostos a canvi de millorar la prestació de serveis públics, el 16,8% que recolza abaixar-los encara que sigui perjudicant la qualitat dels serveis, mentre que el 4,1% no ho sap i el 3,6% no contesta.

tracking