SEGRE

PANORAMA

Torra diu que res ha canviat encara que el Suprem n'avala de moment la inhabilitació

L’alt tribunal recolza per unanimitat deixar-lo sense escó al Parlament || La Junta Electoral ordena a Torrent executar la decisió del TS, cosa que suposaria nomenar un altre diputat de JxCat

Quim Torra va visitar ahir la ciutat de Girona entre les zones afectades per la borrasca Glòria.

Quim Torra va visitar ahir la ciutat de Girona entre les zones afectades per la borrasca Glòria.GENCAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem va rebutjar ahir per unanimitat suspendre cautelarment l’ordre de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar el president de la Generalitat, Quim Torra, l’acta de diputat al Parlament per incompatibilitat sobrevinguda després de ser condemnat per desobediència. La Sala Contenciosa Administrativa ha desestimat la petició de Torra, que també donava suport a la Fiscalia, de suspendre la resolució de l’àrbitre electoral mentre estudiava el fons de l’assumpte. La resposta de Torra va ser immediata i va insistir que “res ha canviat” i que malgrat la resolució del Tribunal Suprem continua sent diputat del Parlament i president. “Res ha canviat i no farem marxa enrere”, va subratllar, mentre que va defensar una vegada més que “sóc diputat i president de Catalunya perquè així ho va decidir la ciutadania i perquè així ho va votar el Parlament”. En una compareixença a Girona, on visitava els estralls de la borrasca Glòria, va remarcar que la Mesa que presideix Roger Torrent va ratificar la decisió del ple de no acceptar la inhabilitació de la JEC, per la qual cosa va reblar: “Res ha canviat i no farem marxa enrere.”

Però la Junta Electoral Central (JEC) va requerir ahir a Torrent que “de forma immediata” doni compliment al seu acord del passat 3 de gener i desposseeixi Torra de la seua condició de diputat per haver desobeït l’òrgan electoral, cosa que obligaria a nomenar diputat un altre membre de la llista electoral de JxCat.

Els gabinets de Pedro Sánchez i Quim Torra continuen treballant en l’organització de la trobada

La CUP demana acabar “amb dignitat” una legislatura que considera que arriba a la fi

Per la seua part, els gabinets del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i de Quim Torra continuen treballant en l’organització de l’anunciada reunió entre tots dos, segons fonts de la Moncloa.

Tal com va suggerir ahir el mateix Sánchez des de les Balears, la decisió del Tribunal Suprem avalant la resolució de la Junta Electoral Central que retira a Torra la credencial com a diputat del Parlament després de la seua condemna (no ferm) a inhabilitació no és un obstacle en si mateix per a la reunió, ja que va ser la mateixa JEC la que va reconèixer que ara correspon al Parlament prendre les decisions oportunes. Dilluns, el mateix Sánchez va proposar la primera setmana de febrer per reunir-se amb Torra a Barcelona, una cita que ahir, al conèixer-se la decisió del Suprem, no va voler confirmar expressament davant de la premsa.

En aquest context, el judici d’extradició a Espanya de Clara Ponsatí s’iniciarà previsiblement l’11 de maig a Edimburg, encara que el procés podria veure’s afectat després que es converteixi en eurodiputada un cop consumat el Brexit. De fet, la Junta Electoral Central va adjudicar ahir els cinc escons del Parlament Europeu que guanyarà Espanya una vegada es faci efectiu el Brexit, entre aquests la mateixa Ponsatí.

barcelona

Les reaccions a la decisió del Tribunal Suprem van ser immediates i el líder del PP, Pablo Casado, va dir que es querellarà contra el Govern central “si no fa res” per cessar de les seues funcions Quim Torra. També emprendrà accions contra el president de l’Executiu, Pedro Sánchez, en cas que no suspengui la seua reunió prevista amb el president de la Generalitat.

La portaveu de Ciutadans al Congrés, Inés Arrimadas, va instar Sánchez a assumir que Quim Torra està condemnat per desobediència i inhabilitat per ocupar un càrrec públic, per la qual cosa no pot continuar tractant-lo com a un dirigent autonòmic.

Des de les files de JxCat, Albert Batet va assegurar que la resolució del Tribunal Suprem no suposa “cap novetat” ni canvi perquè, segons el seu parer, la Junta Electoral Central “no és ningú per posar o treure diputats” de la Cambra catalana.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, opina que el conflicte entre Catalunya i Espanya no es resoldrà amb la Junta Electoral i el Tribunal Suprem. “Mentre estiguem parlant d’episodis que es resolen des del Tribunal Suprem estem en el camí equivocat”, va dir en l’acte L’alcaldessa respon, celebrat ahir dijous al Col·legi de Periodistes de Catalunya.

D’altra banda, la diputada de la CUP al Parlament Maria Sirvent va afirmar que el procés judicial sobre la inhabilitació de Quim Torra acabarà provocant el final de la legislatura i va demanar treballar per consensuar una culminació digna. “Esperem que acabi amb dignitat i una resposta a l’altura de les intromissions”, va afirmar en aquest sentit Maria Sirvent, en una roda de premsa.

tracking