SEGRE

POLÍTICA RELACIONS INTERNACIONALS

Polèmica per la trobada entre Ábalos i la número dos de Maduro

L’oposició demana la seua dimissió perquè té prohibit trepitjar territori europeu || Sánchez descarta rebre Guaidó, que es veurà amb la ministra d’Exteriors

La ministra d’Exteriors, Arancha González Laya, visita el Mausoleu de Mohamed V, a Rabat.

La ministra d’Exteriors, Arancha González Laya, visita el Mausoleu de Mohamed V, a Rabat.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Transport, José Luis Ábalos, va generar ahir una agra polèmica després que sortís a la llum que es va trobar la matinada de dilluns amb la vicepresidenta del règim de Nicolás Maduro, Delcy Rodríguez, que té prohibit trepitjar territori europeu.

Coincideix a més amb la visita que el president encarregat de Veneçuela, Juan Guaidó, farà avui a Espanya i que també va provocar nafres a causa de la decisió del cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, de no rebre'l ell i deixar aquest afer a la ministra d’Exteriors, Arancha Gonález Laya.

L’ambaixada d’Espanya a Veneçuela desconeixia el viatge de la vicepresidenta de Maduro

Ábalos va assenyalar que el seu encontre amb Rodríguez no va anar més enllà d’una salutació “forçada” a l’aeroport, ja que se la va trobar a l’avió quan va anar a recollir el ministre de Turisme veneçolà, Félix Plasencia, segons va dir.

A més va afegir que la vicepresidenta “no va trepitjar territori espanyol”. Mentrestant, les principals forces opositores van demanar explicacions sobre la “reunió” i, en el cas de PP i Vox, van exigir la dimissió del ministre, del qual asseguren que “va ordenar a la Policia que no el detinguessin”.

Per la seua part, els expresidents socialistes Felipe González i Jose Luis Rodríguez Zapatero van mostrar les seues discrepàncies entorn de la decisió de Sánchez de no ser ell qui rebi Guaidó. Aquest últim va defensar la decisió de Sánchez. Tanmateix, González va considerar que Sánchez l’hauria de rebre com a qualsevol altre cap d’Estat ja que és “l’únic representant legítim de Veneçuela”.

És previst que Guaidó sigui rebut amb honors a Madrid, on l’alcalde, José Luis Martínez-Almeida, li entregarà les Claus d’Or de la capital i la presidenta regional, Isabel Díaz Ayuso, la Medalla Internacional de la Comunitat. Després es veurà amb simpatitzants a la Puerta del Sol. A l’acte també assistiran el líder del PP, Pablo Casado, i José María Aznar.

Espanya i el Marroc rebaixen la tensió per les aigües de Canàries La ministra d’Exteriors, Arancha González Laya, es va reunir ahir amb el seu homòleg marroquí Nasser Burita per rebaixar la tensió entre els dos països després que el Marroc aprovés dos projectes de llei per estendre el domini de les seues aigües, una cosa que va crear un conflicte ja que aquesta extensió inclouria també zones de domini de les illes canàries. “No hi haurà política de fets consumats ni decisions unilaterals” i “el diàleg serà la base de tot arranjament”, va dir Burita a la ministra durant la que va ser la seua primera visita a Rabat. Per a la ministra espanyola, aquestes van ser “unes paraules tranquil·litzadores per als ciutadans i ciutadanes de les illes Canàries que tinguessin dubtes”. A més, també va assenyalar que tota limitació de les aigües marroquines seran “sempre de mutu acord amb els països fronterers i respectant les normes que exigeixen les lleis internacionals”.

tracking