SEGRE

PROCÉS PARTITS

El Parlament s'enfronta avui al dilema d'apartar Torra del seu escó o mantenir-lo

JxCat està convençut que es farà efectiva la resolució de la Cambra ratificant la seua acta i també com a president || La Junta Electoral de Barcelona va rebutjar un últim recurs per “falta de fonament”

El president Torra, el dia 4 en el ple extraordinari del Parlament en resposta a la resolució de la Junta Electoral Central.

El president Torra, el dia 4 en el ple extraordinari del Parlament en resposta a la resolució de la Junta Electoral Central.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament està abocat a viure avui una altra jornada d’alta tensió política, ja que en el ple convocat per al migdia es constatarà si el president Quim Torra continua com a diputat després que el Tribunal Suprem ordenés complir l’ordre de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar-li l’escó. El TS va rebutjar dijous passat suspendre de forma cautelar l’ordre de la JEC de retirar l’acta de diputat autonòmic a Torra i va ordenar executar la seua inhabilitació, després de la condemna –no ferma– per desobediència que pesa sobre ell per no retirar a temps símbols partidistes en període electoral.

En l’àmbit dels recursos, la Junta Electoral Provincial va inadmetre dissabte el recurs de Torra per falta de “fonament” i va mantenir que ha de deixar la seua acta de diputat al Parlament i que la Cambra comuniqui el nom del seu substitut.

Roger Torrent ha de decidir si retira l’acta de Torra o s’arrisca a incórrer en un delicte de desobediència

En aquest context, el president de la Cambra, Roger Torrent, ha convocat la Mesa a les 12.30 hores, poc abans que comenci el ple, per abordar, entre altres coses, les peticions de Ciutadans i Partit Popular perquè s’executi l’ordre de la JEC. L’oposició i els lletrats del Parlament han traslladat en principi a Torrent tota la pressió de decidir si retira l’acta a Quim Torra o si s’arrisca a incórrer en un delicte de desobediència i li permet votar.

El vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, es va mostrar ahir convençut que la Mesa no acceptarà desposseir Torra de l’acta de diputat i ratificarà que la Junta Electoral “no té competència ni autoritat” per a això. Des del Govern, la consellera de Presidència i portaveu, Meritxell Budó (JxCat), també es va mostrar convençuda que la Mesa farà “efectiva” la resolució de la cambra que va ratificar Quim Torra com a president i diputat, per la qual cosa ni “contempla” que se li retiri l’acta.

L’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras explicarà demà en una comissió d’investigació al Parlament de Catalunya que la intervenció de la Generalitat a través de l’aplicació de l’article 155 va suposar “vulneracions de drets” que s’han anat produint des d’abans de l’1-O fins a dia d’avui.

En una entrevista conjunta amb els exmembres del Govern a la presó –als quals la Secretària de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima ha permès l’assistència física a la Cambra catalana–, feta a través d’un qüestionari de tres preguntes enviat per Catalunya Ràdio, Junqueras va anunciar que en la comissió explicarà “el desastre que va suposar que amb l’article 155 es parés de cop tot allò pel qual havíem estat treballant, lleis i ajudes que havíem posat en marxa”.

En la resposta al qüestionari, Jordi Turull va assenyalar que reflexionarà sobre el que va suposar el 155 pel que fa a la relació Catalunya-Espanya, que “va molt més enllà de la intervenció de l’autogovern”, i va afegir que “moltes coses que ara passen i ens estremeixen tenen el seu inici desacomplexat amb el 155”. Per a Raül Romeva, més interessat en la forma en què es va aplicar l’article constitucional, la destitució del Govern “en el fons, va ser un cop d’estat jurídic, la reconfiguració del dret i del principi constitucional a l’autonomia”.

Joaquim Forn va considerar per la seua part que “el 155 va representar la suspensió del govern legítim de Catalunya” i “un dels episodis més greus de la història de Catalunya”.

Finalment, Dolors Bassa va afirmar que la sessió al Parlament “serà útil perquè la gent conegui les conseqüències de l’aplicació d’aquest article, que va perjudicar el desplegament de molts programes, ajudes i drets que afectaven tota la ciutadania, independentista o no”.

tracking