SEGRE

ELECCIONS PARTITS

Empat tècnic a les regionals d'Itàlia segons enquestes a peu d'urna

Els sondejos a l’Emília-Romanya donen uns resultats molt ajustats entre la dreta i l’esquerra || L’ultra Salvini busca guanyar per desgastar el govern del país

El candidat del centreesquerra a l’Emília-Romanya, Stefano Bonaccini, ahir en el moment de votar.

El candidat del centreesquerra a l’Emília-Romanya, Stefano Bonaccini, ahir en el moment de votar.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els sondejos a peu d’urna publicats ahir a la nit després del tancament dels col·legis electorals en les eleccions a president de la regió de l’Emília-Romanya, al nord d’Itàlia, apuntaven a un empat tècnic entre els candidats d’esquerra i de dreta. Aquests comicis van ser plantejats per l’oposició com un plebiscit sobre el govern de coalició entre el Partit Democràtic i el Moviment Cinc Estrelles (M5S). En concret, l’enquesta de Consorzio Opinio publicada per la televisió pública RAI donava al candidat del Partit Democràtic, Stefano Bonaccini, entre un 47 i un 51 per cent de vots, mentre que la candidata conservadora, Lucia Borgonzoni, aconseguiria entre un 44 i un 48 per cent dels sufragis. Les eleccions a l’Emília-Romanya tenen una especial transcendència per ser un feu tradicional de l’esquerra, però ahir també es van celebrar comicis a la regió de Calàbria, al sud del país, en les quals la candidata de la dreta, Jole Santelli, podria obtenir entre un 49 i un 53 per cent de vots davant del candidat d’esquerra, Filippo Callipo, que podria aconseguir entre un 29 i un 33 per cent de vots. Totes dos regions estan actualment governades pel centreesquerra, per la qual cosa el líder de l’oposició italiana, l’ultradretà Matteo Salvini, ha convertit aquests comicis en un plebiscit contra el Govern central.

Salvini, líder del partit Lliga, fa setmanes que es troba en una intensa campanya electoral i esperava ahir aconseguir amb una victòria desestabilitzar el govern de coalició format a Roma després de l’aparatosa ruptura del seu acord de govern amb l’M5S que el va portar a ser ministre de l’Interior. “Guanyem i enviem l’avís de desallotjament al Govern”, va declarar Salvini. Per la seua part, el Moviment Cinc Estrelles va deixar meridianament clar que no busca la confrontació política.

Per la seua part, la líder del partit dretà Germans d’Itàlia, Giorgia Meloni, aliada de Salvini, va anunciar que, “si guanyem, des de dilluns demanarem eleccions anticipades”, al·legant una dissonància entre la majoria social i la majoria parlamentària que habilitaria el president d’Itàlia, Sergio Mattarella, a convocar eleccions generals, encara que només si ho considera útil per al país.

tracking