SEGRE

Pérez de los Cobos: "Trapero estava alineat amb els convocants del referèndum"

El coronel Pérez de los Cobos durant la seva declaració a l'Audiència Nacional.

Pérez de los Cobos: "Trapero estava alineat amb els convocants del referèndum"ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El coronel de la Guardia Civil Diego Pérez de los Cobos, coordinador del dispositiu policial per impedir l’1-O, ha assegurat que el major dels Mossos Josep Lluís Trapero estava "completament alineat amb els arguments dels que havien convocat el referèndum". Aquesta és la principal impressió que va tenir Pérez de los Cobos de l’actuació l’1-O de Trapero al capdavant dels Mossos, segons ha manifestat en la seua declaració com a testimoni en el judici a l’Audiència Nacional, en el qual el major s’enfronta a 11 anys de presó per un delicte de rebel·lió.

En la seua compareixença, primer testimoni que s’escolta en aquest judici després de la declaració de l’excap dels Mossos, Pérez de los Cobos, ha posat també en dubte el pla de detenció de l’expresident català Carles Puigdemont que va esgrimir Trapero en la seua declaració, com prova de la seua disposició a fer complir la llei.

El coronel ha manifestat que té "molts dubtes" que els Mossos d’Esquadra haguessin estat els destinataris d’una ordre judicial per a Puigdemont atesa la desconfiança que hi havia cap aquest cos policial després de l’1-O.

Tal com va fer quan va declarar en el "procés" al Tribunal Suprem, Pérez de los Cobos ha tornat a relatar, al llarg de quatre hores, les seues desavinences amb Trapero des que la Fiscalia Superior de Catalunya va acordar designar-lo coordinador del dispositiu policial per al compliment de les instruccions dictades per aquest òrgan|orgue per frenar el referèndum.

En una primera reunió a la Fiscalia Superior, celebrada el 21 de setembre, Trapero va manifestar que el seu nomenament li semblava una ingerència en les competències dels Mossos i va advertir que no anava a consentir que Pérez de los Cobos exercís cap autoritat sobre la Policia autonòmica.

El fiscal superior José María Romero de Tejada, mort mesos després, li va explicar llavors que es tractava d’una tasca de coordinació, "no de comandament", i que això no posava en dubte les competències de la Policia catalana. Després d’aquesta reunió, el fiscal li va entregar a Pérez de los Cobos el pla d’actuació per a l’1-O elaborat pels Mossos i que li havia donat Trapero i, després d’estudiar-lo, va parlar amb Romero de Tejada de la "no idoneïtat" d’aquest pla, "que semblava més orientat a cobrir un esdeveniment legal, unes eleccions, que a la qual cosa s’havia ordenat, que era impedir una activitat il·legal".

El 25 de setembre, Pérez de los Cobos va cridar a una reunió de coordinació i ja llavors no va comparèixer Trapero, que va enviar al seu lloc al seu segon, el comissari Ferran López. Des d’aquell moment, Trapero no va acudir a cap de les reunions de coordinació convocades per ell, si bé sí que ho va fer a les convocades en Fiscalia.

El coronel ha volgut deixar clar, que malgrat les reticències del major, ell no va tenir cap comandament sobre els Mossos d’Esquadra, i ha afegit que si l’hagués tingut el primer que hagués fet hagués estat apartar Trapero perquè estava permanentment posant pals a les rodes". "Els que abans em feien de menys ara pretenen fer-me de més i arrogar-me una funció de comandament que no em corresponia", ha emfatitzat abans de rebutjar la teoria que va circular que ell el 25 de setembre va beneir i va avalar el pla dels Mossos d’Esquadra per a l’1-O.

Sobre la reunió extraordinària de la junta de seguretat del 28 de setembre en la Generalitat ha relatat que, davant de la insistència del que fora president de Catalunya, Carles Puigdemont, i del conseller d’Interior, Joaquim Forn, que l’important era mantenir la convivència ciutadana, ell mateix els va dir que el més fàcil per a això seria desconvocar el referèndum.

Puigdemont li va respondre que ell sabia el que havia de fer, ha afegit Pérez de los Cobos, a qui va sorprendre que Trapero no demanés al president que desconvoqués la consulta, una cosa que el major ha assegurat en el judici que sí que va fer. Per això ha considerat que Trapero estava en aquesta reunió "completament alineat amb els arguments dels que havien convocat el referèndum".

En aquesta mateixa reunió, segons el testimoni del coronel, Puigdemont va exposar que es trobaven tots allà "per definir els criteris de la Policia Judicial", alguna cosa, que segons Pérez de los Cobos, cap polític no pot fer, però és que a més es tractava del que havia convocat el referèndum. "És com si el piròman li diu als bombers com cal apagar un incendi", ha comparat Pérez de los Cobos.

Al llarg de l’interrogatori a què l’ha sotmès el fiscal Miguel Ángel Carballo, Pérez de los Cobos ha revelat també que si al principi tenien la confiança que els Mossos anaven a actuar per impedir el referèndum, a partir d’aquestes reunions van començar a allotjar certa desconfiança "que va anar augmentant per aquesta actitud renuent", sobretot per part de Trapero, si bé ha assegurat que "mai no pensem que s’arribaria a aquest nivell d’inacció".

Segons ha explicat, s’estudiaven tres hipòtesis sobre l’actitud dels Mossos: una que contemplava la col·laboració, una altra la passivitat i la tercera l’obstrucionisme. "Pensem que es mourien entre la primera i la segona, però ens equivoquem, es van moure entre la segona i la tercera", ha lamentat. En aquesta línia, ha censurat el pla dels Mossos per a l’1-O que, "més que planifiques, contemplava pistes" perquè els convocants del referèndum "fessin el que havien de fer a fi d’evitar que es tanquessin els col·legis". Mentre ningú no sabia quan i com anaven a actuar els 6.000 policies i guàrdies civils que van intervenir en aquella jornada, "tothom va saber amb temps" el que anaven a fer els Mossos. "Algú va procurar que se sabés", ha suggerit.

I és que, segons el testimoni, el dispositiu que va establir Trapero per a l’1-O va tenir diversos elements que van ser "ineficaços", "perversos" i "inapropiats", com els binomis en cada punt de votació, un nombre d’efectius "insuficient" o un "sistema de generació de reforços laberíntic", o que no s’activessin a les unitats antiavalots. Per això, ha definit l’actitud dels Mossos com a "vergonyant, resignada i, fins i tot, complaent".

Pérez de los Cobos continuarà aquesta dimarts declarant, aquesta vegada en resposta a les defenses després que avui el fiscal hagi conclòs el seu interrogatori.

tracking