SEGRE

PANORAMA

De los Cobos hauria apartat Trapero per posar pals a les rodes

Declara al judici contra l’exmajor dels Mossos que va buscar excuses per no impedir l’1-O || Critica els binomis d’agents i anomena Puigdemont “piròman”

El coronel Diego Pérez de los Cobos, ahir, a l’Audiència Nacional.

El coronel Diego Pérez de los Cobos, ahir, a l’Audiència Nacional.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El judici contra l’antiga cúpula dels Mossos d’Esquadra pels delictes que se’ls atribueixen en relació amb l’1-O va començar ahir la fase testifical amb la declaració del coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, coordinador del dispositiu policial aquell dia. A la compareixença en qualitat de testimoni a l’Audiència Nacional, va arremetre contra l’exmajor dels Mossos Josep Lluís Trapero, que s’enfronta a una petició de pena d’onze anys de presó per rebel·lió, i va assegurar que va utilitzar l’“excusa” de garantir la “convivència ciutadana” per no frenar el referèndum. “El pla d’acció dels Mossos no permetia impedir l’1-O”, va sentenciar De los Cobos, alhora que va explicar que una setmana abans de la votació, el fiscal va comunicar a Trapero que l’operatiu dissenyat “no era adequat”.

En aquest sentit, va criticar les parelles d’agents de la policia catalana que es van enviar als col·legis electorals per evitar-ne l’obertura perquè no anaven ben equipades i, al seu entendre, era difícil creure que poguessin actuar davant una multitud de votants després de l’arenga de Carles Puigdemont a “defensar les urnes”.

Arran d’això, va titllar l’ara eurodiputat de JxCat de “piròman” i també va assenyalar que el va instar a desconvocar el referèndum. “Trapero no li va demanar que el desconvoqués”, va afegir. El coronel benemèrit, així mateix, va afirmar que l’exmajor dels Mossos no tenia “actitud de col·laborar” amb l’operatiu policial i que, en cas d’haver comptat amb poder “de comandament”, “la meua primera decisió hauria estat apartar Trapero perquè estava posant pals a les rodes permanentment”. “Jo no manava sobre res. Els que abans em restaven importància, ara me la volen sumar”, va dir després d’indicar que Trapero el va avisar que no “consentiria” que enviés els Mossos. A més, De los Cobos va assegurar que els agents dels Mossos que van anar els dies previs a l’1-O als locals designats com a centres de votació per informar que el dia del referèndum haurien d’estar tancats realment es van dedicar a explicar als independentistes dels plans policials.

El coronel insisteix en la “violència” dels votants contra els agents

Diego Pérez de los Cobos, coronel de la Guàrdia Civil encarregat de coordinar el dispositiu policial de l’1-O, va insistir ahir en l’actitud “violenta” de “molts” dels ciutadans que van anar a votar l’1 d’octubre davant dels intents d’intervenció de les forces de seguretat de l’Estat. “L’actitud de la gent era de resistència i d’impedir l’entrada”, va assegurar, alhora que va defensar que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil van fer servir “una força mínima” per entrar als centres de votació i requisar el material electoral. De los Cobos va afirmar així mateix que a Barcelona es van produir “grans disturbis” durant el referèndum i que si les càrregues policials van disminuir en intensitat a la tarda va ser perquè “els agents es cansaven” amb el pas de les hores.

tracking