SEGRE

PANORAMA

De los Cobos nega que ell ordenés les càrregues l'1-O

Diu que l’exnúmero 2 d’Interior ho va fer per la “inacció” dels Mossos || “Amb més agents es podien tancar més col·legis”

El coronel Diego Pérez de los Cobos (d.) al sortir de l’Audiència.

El coronel Diego Pérez de los Cobos (d.) al sortir de l’Audiència.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, coordinador del dispositiu per provar d’impedir el referèndum de l’1-O, va declarar ahir que va ser el llavors secretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, el que va ordenar a la Policia Nacional i la Guàrdia Civil que intervingués en els col·legis perquè no imperés el “caos” a Catalunya davant de la “inactivitat” dels Mossos, que podria haver provocat una “confrontació civil”. Durant el segon dia de declaració com a testimoni al judici que se celebra a l’Audiència nacional contra l’excúpula dels Mossos, De los Cobos va voler reafirmar la idea que ell no tenia capacitat per decidir sobre l’actuació de la Policia i molt menys sobre la dels Mossos.

El coronel també va assenyalar que malgrat que les intervencions del major Josep Lluís Trapero durant les reunions de l’operatiu donaven a entendre que els Mossos adoptarien una “inactuació generalitzada”, es van equivocar al confiar que no seria així i pensar que “era millor arribar fins al final de la mà de Mossos que estripar les cartes i trencar la relació i la coordinació”. En aquest sentit, va assegurar que desconeixien que els Mossos d’Esquadra enviarien unitats als col·legis de votació encara que sospitaven que si ho feien serien unitats petites, ja que hi havia agents que estaven de vacances. Davant d’aquestes declaracions, l’advocada de Trapero li va preguntar si creia que una distribució diferent del cos hauria permès tancar més col·legis, ja que “amb 8.000 efectius de Guàrdia Civil i Policies se’n van tancar 113”.

Diu que es van equivocar pensant que era millor estar coordinats amb els Mossos fins al final

De los Cobos va respondre que enviant més agents als centres no s’haurien cobert els 2.300 col·legis que s’anaven a obrir l’1 d’octubre, però sí que va manifestar que s’haurien tancat més dels que finalment es van poder clausurar si hi haguessin actuat més efectius dels Mossos d’Esquadra. A més a més, va justificar que no es van tancar dies abans els col·legis ocupats per evitar que hi hagués “disturbis”.

tracking