SEGRE

Horitzó polític a Catalunya: eleccions el maig, el juny o el juliol?

La reunió del Consell Executiu d'aquest dimecres.

Horitzó polític a Catalunya: eleccions el maig, el juny o el juliol?Generalitat de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'anunci del president de la Generalitat, Quim Torra, de convocar eleccions una vegada s’aprovin els pressupostos catalans per a aquest any dóna pistes sobre quan podrien celebrar-se els comicis, encara que no aclareix tots els dubtes, perquè no revelarà la data exacta fins d’aquí a uns mesos. Aquest és el calendari que li queda a la legislatura catalana fins que se celebrin les noves eleccions al Parlament, que podrien celebrar-se com molt aviat el maig o el juny.

EL GOVERN APROVA EL PROJECTE PRESSUPOSTARI

Tot estava preparat perquè el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, portés el projecte pressupostari per al 2020 al Parlament aquest mateix matí, però la compareixença urgent de Torra a les 12.00 hores ha obligat a retardar els plans unes hores. El Govern s'ha reunit aquest dimecres a les 15.00 hores –no a les 9.30, com estava previst inicialment– per aprovar els pressupostos, pactats ja amb els comuns, que a les 18.00 hores Aragonès entregarà al president del Parlament, Roger Torrent.

La maquinària de tramitació dels comptes s’ha posat en marxa aquesta tarda

PRIMERA VALIDACIÓ DEL PLE

La Mesa del Parlament haurà d’admetre a tràmit els comptes i incloure en l’ordre del dia d’un pròxim ple el debat de totalitat del projecte de llei de pressupostos i de la llei d’acompanyament. El termini perquè els grups parlamentaris puguin presentar esmenes a la totalitat i a l’articulat obligarà a esperar uns dies abans de poder celebrar el debat de totalitat.

Per això, és descartable que puguin tenir llum verda en el ple dels dies 5 i 6 de febrer, però sí podrien entrar en la sessió plenària prevista del 19 al 20 de febrer, o fins i tot celebrar un ple la setmana anterior, entre els dies 12 i 13.

Els vots per assolir la majoria, i tombar les esmenes a la totalitat de l’oposició, semblen garantits, gràcies a l’acord que han anat treballant el Govern i el grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem, que lidera Jéssica Albiach.

ELS TRÀMITS EN COMISSIÓ

Superada aquesta primera votació en el ple, els debats es traslladaran a les comissions sectorials del Parlament, en les quals hauran de discutir-se i aprovar-se les diferents seccions pressupostàries dels comptes.

Finalment, el dictamen del projecte de llei de pressupostos, amb les esmenes parcials incorporades, passarà per la comissió d’Economia i Hisenda de la cambra catalana, que haurà de donar el seu vistiplau per poder elevar-lo al ple per a la seua aprovació definitiva.

EL FILTRE DEL CONSELL DE GARANTIES

Una vegada aprovat el dictamen, des dels grups de l’oposició molt probablement es demanarà un informe al Consell de Garanties Estatutàries, un òrgan consultiu encarregat de dictaminar si les lleis catalanes s’ajusten al marc legal vigent.

El Consell de Garanties disposarà d’un mes per emetre el seu dictamen, que no és d’obligat compliment, però que podria portar a introduir esmenes al text.

LA VOTACIÓ FINAL

Els pressupostos tornaran llavors al ple del Parlament perquè siguin sotmesos a una última votació i, en cas d’aprovar-se, serien publicats al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. És a partir d’aquell moment que Torra preveu anunciar la data de les eleccions, que, segons la legislació electoral, se celebrarien 54 dies després de la firma del decret de convocatòria.

DATA ENCARA INCERTA

Fonts parlamentàries consultades per l’agència Efe assenyalen que hi ha voluntat d’accelerar els tràmits en la mesura possible, perquè els pressupostos puguin ser aprovats en dos mesos. Si això fos possible, les eleccions podrien celebrar-se ja abans de finalitzar el mes de maig, però, si es té en compte que algun grup de l’oposició pot demanar dictamen al Consell de Garanties Estatutàries, els terminis s’allarguen un mes més, fins juny, o fins i tot juliol si no és possible donar celeritat a la tramitació.

Té canuda la possibilitat que Torra situï la convocatòria electoral per després de les vacances d’estiu, el setembre o fins i tot el simbòlic mes d’octubre, però aquesta hipòtesi sembla remota, ja que el Tribunal Suprem podria confirmar mesos abans la seua inhabilitació, un escenari que a més deixaria al vicepresident del Govern, Pere Aragonès, d’ERC, provisionalment al timó de l’executiu.

tracking