SEGRE

PANORAMA

Junqueras diu que es “mor per dialogar” i “tornarem a exercir l'autodeterminació”

Els consellers empresonats defensen a la comissió del 155 al Parlament la via política || Turull i Forn demanen unitat, Romeva i Rull veuen “feble” l’Estat i Bassa subratlla: “No ens van escapçar”

Torra i Torrent van acompanyar Junqueras, Turull, Romeva, Forn, Rull i Bassa a l’acabar la sessió.

Torra i Torrent van acompanyar Junqueras, Turull, Romeva, Forn, Rull i Bassa a l’acabar la sessió.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de l’intens ple de dilluns a l’hemicicle de la Ciutadella, el Parlament va tornar a ser ahir l’epicentre polític amb la compareixença a la comissió del 155 dels consellers del Govern de Carles Puigdemont empresonats per l’1-O. Primer Dolors Bassa i després Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Joaquim Forn i Josep Rull van entrar en un edifici en el qual, alguns d’ells, no havien tornat a estar des de la tarda de la declaració unilateral d’independència, el 27 d’octubre del 2017. Amb crits de “llibertat” els van acomiadar en aquella jornada els càrrecs que s’amuntegaven a l’escalinata de la Cambra i amb la mateixa consigna van ser rebuts ahir a les portes del Parlament per una comitiva encapçalada pel cap de l’Executiu, Quim Torra, i el del legislatiu, Roger Torrent.

El primer a comparèixer va ser Junqueras, que va insistir en la via del diàleg. “Em moro de ganes de negociar, hem de dialogar també amb els que han aplaudit de forma entusiasta la nostra presó”, va afirmar. Així mateix, va posar el focus en el fet que els principals instigadors del 155 “ja no hi són”. “Jo sí”, va sentenciar, i va afirmar que “a la presó trobem gent més honrada que els poderosos que ens condemnen”. Amb tot, va advertir que “tornarem a exercir l’autodeterminació”. Els diputats de Cs, tanmateix, no van sentir aquestes paraules perquè, després d’interrogar Junqueras, se’n van anar sense escoltar la rèplica. “No us espereu a escoltar-me? Ara que havíem començat a dialogar”, els va retreure. Per la seua part, Turull va defensar que “no van enganyar” ningú perquè “estàvem preparats per ser un estat”. “És com si prometo que pujaré al Cadí i després no puc fer-ho perquè una tempesta m’ho impedeix”, va dir Turull, que té una casa a la localitat lleidatana de Josa de Cadí. A més, va carregar contra Cs, als quals va acusar de ser “maleducats”. També va censurar l’“episodi de desunió” de dilluns entre JxCat i ERC per la inhabilitació de Torra. “Si ens voleu feliços a la presó, no ens convenen episodis com el d’ahir [per dilluns]”, va advertir. Per la seua part, Romeva també va apostar pel diàleg i va denunciar que el 155 va ser un “senyal de covardia” de l’Estat. “El 155 ha estat l’error més gran que s’ha pogut fer en política en democràcia”, va assegurar. Romeva va admetre que l’independentisme “no va guanyar” l’octubre del 2017, però que tampoc ho va fer l’Estat. “Hi ha un empat tècnic”, va precisar. Ja a la tarda, Joaquim Forn va instar els partits independentistes a deixar el “tacticisme” i construir una “unitat d’acció” perquè dilluns va ser un “dia trist”. A més, va denunciar l’“atac acarnissat” del 155 als Mossos i va criticar l’absència a la comissió de Cs, PP i PSC perquè “no són capaços d’aguantar un debat”. Rull, per la seua part, va revelar que va seguir fent de conseller malgrat el 155, va participar en reunions i va donar el vistiplau a projectes. També va acusar l’Estat de ser “feble” per no saber canalitzar “democràticament” l’anhel independentista i va apostar per un diàleg “consistent”. Finalment, Bassa va afirmar que el 155 “no va escapçar” l’independentisme i que Madrid va intentar “enfonsar els pilars” de Catalunya amb ell.

Els presos van ser rebuts al Parlament per Torra i Torrent al crit de “llibertat” abans de la compareixença

En aquest sentit, en un comunicat, el PSC va explicar que no assisteix a la comissió perquè és un “espai de propaganda independentista” i va defensar que l’aplicació de l’article 155 va ser “imprescindible” per restablir l’ordre constitucional a Catalunya després de la declaració unilateral d’independència.

En sintonia amb els de Miquel Iceta, el president dels populars catalans, Alejandro Fernández, va manifestar que els seus diputats no participen en la comissió per no “caure en la trampa” de l’independentisme. Així doncs, va afirmar que l’objectiu de JxCat, ERC i la CUP citant els presos a la comissió és “blanquejar-los” i “ocultar” la divisió.

Per la seua banda, Jéssica Albiach, dels comuns, va aplaudir l’aposta “nítida” pel diàleg dels presos, tot i que va lamentar la manca d’“autocrítica”. De la mateixa manera, va exigir la seua posada en llibertat perquè “no hi pot haver diàleg real mentre estiguin a la presó”. Per la seua part, el diputat de la CUP Carles Riera va apostar per “canviar d’estratègia” i “passar a l’atac”. Així mateix, va lamentar que l’article 155 es trobi “internalitzat als partits i a les estructures de l’autonomia”.

PSC i PP afirmen que la comissió és “propaganda” Els diputats del PSC i del PP no van participar ahir tampoc en la comissió del 155, com han fet des de l’inici de les sessions, malgrat la presència dels membres del Govern de Carles Puigdemont empresonats per l’1-O.

tracking