SEGRE

POLÍTICA UNIÓ EUROPEA

El Parlament Europeu ratifica l'acord de sortida del Regne Unit

Penúltim tràmit abans que demà abandoni el bloc comunitari || El ple va servir com a comiat als eurodiputats britànics, que deixaran l’escó

Els membres de l’Europarlament, amb David Sassoli al centre, acomiaden els britànics.

Els membres de l’Europarlament, amb David Sassoli al centre, acomiaden els britànics.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple del Parlament Europeu va aprovar ahir, a escasses 48 hores de la data de sortida, la ratificació de l’acord del divorci del Regne Unit del bloc comunitari, amb la qual cosa complia amb el penúltim pas formal per assegurar un Brexit ordenat, a falta que els Vint-i-set hi donin avui la llum verda definitiva. El pacte es va aprovar per 621 vots a favor, 49 en contra i 13 abstencions.

Els quaranta-set anys del Regne Unit al bloc comunitari acabaran la mitjanit del 31 de gener, però la sortida britànica serà més teòrica que pràctica. Encara que ja no serà un estat membre, seguirà vinculat a la normativa europea durant el període de transició, que finalitzarà el 31 de desembre d’aquest any, i durant el qual els equips negociadors tornaran a asseure’s a la taula per dissenyar la relació futura. En aquestes converses s’inclourà l’acord de comerç entre les dos parts, unes negociacions que es preveuen complexes i per a les quals, segons ja va advertir el bloc europeu, faran falta més dels onze mesos que hi ha pactats.

En aquest sentit, la presidenta de la Comissió Europea, la conservadora alemanya Ursula von der Leyen, va avisar Londres que “com més es comprometi a respectar les regles europees més fàcil serà el seu accés al mercat comunitari”. A partir de dilluns de la setmana que ve, la Comissió adoptarà un projecte amb les directrius globals de com enfocarà la negociació per poder establir les noves relacions. Al càrrec d’aquesta nova ronda de negociacions hi haurà l’eurodiputat francès Michel Barnier, que també va dirigir les del Brexit.

Aquest debat també va servir perquè els 46 eurodiputats britànics, molts d’ells contraris al Brexit, s’acomiadessin dels companys europeus. “Això no és un adéu, només és un fins ara”, va dir el portaveu de l’Eurocambra per al Brexit, el liberal belga Guy Verhofstadt.

Per la seua part, el Govern escocès va intensificar ahir la seua estratègia de pressió a l’Executiu britànic perquè accedeixi a negociar un nou referèndum d’independència presentant una moció al Parlament escocès que reconeix “el dret sobirà del poble a determinar la forma de govern que s’adapti a les seues necessitats”.

tracking