SEGRE

Torra deixa en l'aire la taula de diàleg a l'espera d'escoltar Sánchez

Demana al president del Govern espanyol que permeti un referèndum d’autodeterminació a Catalunya

El president de la Generalitat, Quim Torra, durant l'entrevista aquest dijous a 'El Matí' de Catalunya Ràdio.

Torra deixa en l'aire la taula de diàleg a l'espera d'escoltar SánchezGovern de la Generalitat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha deixat aquest dijous en l’aire la taula de diàleg entre governs, acordada pel PSOE i ERC, a l’espera de veure’s amb el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i comprovar el seu grau de predisposició a parlar d’autodeterminació i amnistia. En declaracions a Catalunya Ràdio, Torra ha subratllat que té l’"encàrrec" del conjunt de forces independentistes de plantejar Sánchez, en la reunió que mantindran el 6 de febrer, que en aquesta mesa de negociació s’abordi el dret a l’autodeterminació i una amnistia per als líders del 'procés' presos. "Necessito saber en quines condicions negociarem l’exercici del dret a l’autodeterminació i l’amnistia, que és l’encàrrec que tenim," ha recalcat.

I ha advertit: "Si no hi ha les condicions i les garanties que creiem necessàries per tirar endavant aquest procés de negociació, jo em reuniré amb els partits independentistes per explicar-los que aquesta és la situació: anem a un diàleg sense garanties".

Torra ha rebutjat que la taula de diàleg entre governs aparqui l’autodeterminació i l’amnistia i serveixi per parlar d’altres assumptes: "No crec que la mobilització de milions de ciutadans durant tots aquests anys del procés per la independència sigui perquè negociem una reforma de l’Estatut".

Per això, ha reclamat al Govern de Sánchez que permeti un referèndum d’autodeterminació a Catalunya, de la mateixa forma, que ell "posaria les urnes" si això mateix li ho demanés la Val d’Aran, una comarca catalana amb un règim especial d’autogovern.

Un dia després d’haver acusat a ERC de trencar la "unitat" de l’independentisme en deixar-lo "a la intempèrie" assumint la pèrdua de la seua condició de diputat del Parlament, ha reiterat que "les eleccions es convocaran el dia que s’aprovin els pressupostos".

Malgrat que veus significatives de JxCat li aconsellaven llançar a ERC del Govern, Torra ha assenyalat que ell "no era partidari d’aquesta opció", perquè al llarg de la seua trajectòria, ha argumentat, sempre ha procurat "vetllar perquè els ponts entre els independentistes no es trenquin".

D’altra banda, malgrat el seu procés d’inhabilitació, Torra no es penedeix "en absolut" d’haver desobeït a la Junta Electoral Central en no retirar a temps del Palau de la Generalitat la pancarta "Llibertat presos polítics i exiliats", perquè "qualsevol batalla per la llibertat d’expressió no és petita". De fet, ha lamentat haver-se quedat sol mantenint aquesta pancarta: "M’hauria agradat que en tot aquest procés de la meua desobediència, també m’haguessin acompanyat d’altres".

tracking