SEGRE

PANORAMA

Sánchez rectifica i manté la taula de diàleg amb la Generalitat malgrat les eleccions

Hores abans va anunciar-ne la congelació, però va fer marxa enrere després de reunir-se amb Rufián || L’anunci inicial va causar la indignació d’ERC, que va acusar el PSOE d’incomplir l’acord d’investidura

Desenes de persones van formar ahir una cadena humana a Lleida en suport als presos de l’1-O.

Desenes de persones van formar ahir una cadena humana a Lleida en suport als presos de l’1-O.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La taula de diàleg entre l’Executiu central i la Generalitat per posar fi al “conflicte català” va centrar ahir les notícies polítiques després que La Moncloa anunciés la intenció de paralitzar-la fins que se celebressin eleccions a Catalunya. Aquesta decisió es va rectificar hores més tard després que el president, Pedro Sánchez, es reunís amb el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián.

Ahir al matí, La Moncloa va informar en un comunicat que Sánchez mantindrà la reunió amb el president de la Generalitat, Quim Torra, prevista per dijous que ve a Barcelona, però que aquesta només tractaria “problemes urgents”, com els estralls de la borrasca Glòria, i ajornaria la taula de diàleg sobre el “conflicte català” pactada amb ERC a després que es constitueixi un nou govern quan “el poble català hagi parlat”. No obstant, al cap de set hores i després d’una reunió amb Rufián, el Govern central va fer marxa enrere i va assegurar que estava disposat a construir la taula de diàleg amb el Govern “abans dels comicis” i va expressar la seua sorpresa sobre el fet que s’hagués posat “en dubte” la seua “voluntat de dialogar” i el “compromís de complir els acords pactats” amb ERC. Tot i així, va matisar que considera que atès l’horitzó electoral decidit per Quim Torra, “no es donen les millors circumstàncies per iniciar el diàleg entre governs”. La decisió inicial d’ajornar el diàleg va causar un gran malestar entre les files d’ERC, que van advertir que ajornar la seua constitució i funcionament suposa un “incompliment flagrant” de l’acord d’investidura al qual van arribar amb els socialistes i van reclamar que es posés una data “imminent” per a la seua celebració. En aquest acord es preveu que la taula negociadora es constitueixi quinze dies després de la formació del nou govern, i en aquest sentit, el líder dels republicans al Parlament, Sergi Sabrià, va assenyalar que “no podem perdre el temps” i més quan “queden molts mesos per a la celebració d’eleccions i és urgent obrir la via política”.

Assegura que durant la reunió amb Sánchez posarà sobre la taula l’autodeterminació

Per la seua banda, el president Torra va insistir que la trobada amb Sánchez a Barcelona serà per parlar del conflicte polític a Catalunya i va asseverar que ell posarà sobre la taula el dret a l’autodeterminació, ja que és una cosa que va consensuar en una reunió el 15 de gener amb les formacions i entitats independentistes. “Estem convençuts que el president Sánchez no tancarà cap porta al diàleg en aquesta trobada ni exclourà cap contingut”, van explicar fonts del Govern català.

Aquest gir dels esdeveniment va provocar les crítiques dels partits de l’oposició, que van acusar Sánchez de cedir “una vegada més” davant de les “pressions dels independentistes”. Arran d’aquesta acusació, els socialistes van negar que el canvi de postura vingués motivat per pressions d’Esquerra Republicana.

Per la seua banda, desenes de persones van realitzar ahir una cadena humana a Lleida en suport als presos del procés (imatge).

L’exconseller també va criticar la “persecució judicial” contra tots els presos del procés i va lamentar que ara l’estiguin portant a terme contra el president de la Generalitat, Quim Torra, al qual “han decidit retirar l’escó”.

tracking