SEGRE

PANORAMA

El fiscal rebutja la concessió d'un permís de 72 hores a Jordi Cuixart

Subratlla la “falta de penediment” i que pateix “distorsions cognitives resistents al canvi” || Quim Torra veu “perversa” la posició del Ministeri Públic

Cuixart entra a la presó de Lledoners després del primer permís.

Cuixart entra a la presó de Lledoners després del primer permís.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia va presentar ahir un escrit al jutge de vigilància penitenciària perquè denegui el permís de 72 hores aprovat en favor del president d’Òmnium, Jordi Cuixart, per la junta de tractament de la presó de Lledoners, on compleix la condemna de nou anys per sedició que li va imposar el Tribunal Suprem en relació amb l’1-O. Així doncs, el Ministeri Públic subratlla que Cuixart no ha “assumit” els fets pels quals se li va imposar la pena i, a més, destaca la “falta de penediment”. Igualment, argumenta que “la percepció de l’intern” és que no hi va haver fets “violents” a Catalunya la tardor del 2017, “contràriament al que es va declarar provat a la sentència condemnatòria”, i afegeix que un informe psicològic recull que Cuixart “ho tornaria a fer en les mateixes condicions i per les mateixes vies”.

D’altra banda, el fiscal destaca que permetre ara una sortida de tres dies seria prematur per l’“escàs temps de compliment en relació amb la pena imposada”. En aquest sentit, el líder d’Òmnium ja ha complert un quart de la condemna per l’1-O, la qual cosa li dóna dret a sol·licitar aquest tipus de permisos penitenciaris en consideració a la seua classificació en segon grau. Tot i així, el Ministeri Públic s’escuda en la jurisprudència constitucional per defensar que, encara que s’hagi passat entre reixes el 25% de la condemna i hi hagi bona conducta, els permisos són “possibilitats” per al reclús que se li poden concedir o no. Davant d’aquest escenari, l’última paraula la té el jutge de vigilància penitenciària. I és que és aquest l’òrgan encarregat de donar el vistiplau als permisos penitenciaris que durin més de quaranta-vuit hores. Contràriament, el primer permís que se li va donar a Cuixart, de dos dies, només va necessitar l’aprovació a la conselleria de Justícia, encapçalada per la lleidatana Ester Capella.

Després de transcendir el posicionament de la Fiscalia, el president de la Generalitat, Quim Torra, el va qualificar d’“indecent, pervers i sinistre”. “Jutgen la llibertat de pensament, amb la qual cosa no podem anar cap enrere en la defensa dels drets fonamentals de tots”, va afegir Torra. En la mateixa línia, el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, va citar un fragment de la resolució del fiscal en què afirma que Cuixart pateix “distorsions cognitives resistents al canvi”. “Els arguments utilitzats són de lectura obligada per entendre la voluntat de revenja dels poders de l’Estat”, va sentenciar Mauri.

tracking