SEGRE

El Superior de Justícia obre una altra investigació a Torra per no retirar el llaç del Palau de la Generalitat

El president diu que el "nou atac judicial" demostra que l’estat espanyol "té un problema" amb la llibertat d’expressió

El president de la Generalitat, Quim Torra.

El Superior de Justícia obre una altra investigació a Torra per no retirar el llaç del PalauACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acordat obrir una nova investigació al president de la Generalitat, Quim Torra, per desatendre una ordre seua que li obligava a retirar del Palau de la Generalitat una pancarta de suport als polítics presos amb un llaç groc. En una interlocutòria, la sala civil i penal del TSJC obre la nova causa al president català, en considerar que presumptament "es va negar" a retirar una pancarta de suport als polítics presos, fins que ho van fer els Mossos d’Esquadra per ordre de l’alt tribunal. L’esmentada ordre va ser dictada, com a mesura cautelar, per la sala contenciosa del TSJC, arran d’una demanda presentada per l’associació Impulso Ciudadano que demanava que es despengés la pancarta i el llaç del Palau per mantenir la neutralitat de l’edifici permanentment, no només en període electoral.

Aquesta és la segona causa que la justícia obre al president català per negar-se a retirar símbols de suport als polítics presos dels edificis públics, després de la qual el mes de desembre passat li va portar una condemna a any i mig d’inhabilitació, en una sentència que encara no és ferma.

Arran d’una demanda d’Impuls Ciutadà, associació liderada per l’exdiputat de Cs al Parlament José Domingo, la sala contenciosa del TSJC va ordenar el passat 20 de setembre a Torra que retirés la pancarta, amb el lema "Llibertat presos polítics i exiliats" i flanquejada amb un llaç groc, en considerar que ha de garantir-se la "neutralitat institucional" de l’edifici.

El president de la Generalitat, no obstant això, va desatendre l’ultimàtum de 48 hores que li va donar el tribunal i va recórrer en paral·lel l’ordre, després de la qual cosa el TSJC va dictar un nou requeriment en el qual instava els Mossos d’Esquadra a retirar els símbols de suport als presos del Palau "de forma immediata".

Segons manté el TSJC en la seua interlocutòria, Torra "es va negar a fer-ho o a donar les instruccions perquè es complís el mandat judicial", de manera que el 27 de setembre la pancarta seguia a la façana, i va ser el comissari general del cos de Mossos d’Esquadra qui la va retirar per ordre del tribunal, "dos dies després que es produís el requeriment judicial". Després de la retirada de la pancarta, quatre activistes independentistes, els exdiputats Lluís Llach i Antonio Baños, l’actriu Silvia Bel i la portaveu de la plataforma Som Escola, Teresa Casals, en van desplegar una altra amb el lema "Llibertat d’opinió i expressió. Article 19 de la Declaració Universal de Drets Humans".

La sala civil i penal ha decidit obrir la nova investigació a Torra, després que tant la Fiscalia, com Impulso Ciudadano i la Generalitat hagin reconegut la seua competència per fer-ho.

Arran de la condemna del TSJC a Torra per desatendre l’ordre de la Junta Electoral de retirar els llaços grocs, pendent de ser ratificada pel Suprem, l’àrbitre electoral va acordar retirar-li la credencial de diputat del Parlament, el que la setmana passada va provocar una crisi entre JxCat i ERC que va portar al president català a anunciar la convocatòria d’eleccions una vegada s’aprovin els pressupostos de la Generalitat.

Torra: "l’estat espanyol te un problema amb la llibertat d’expressió"

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat que el "nou atac judicial" demostra que l'estat espanyol té un problema amb la llibertat d'expressió i la defensa dels drets fonamentals perquè "el problema no era el període electoral ni la neutralitat de les institucions en campanya electoral". A través d'un comunicat, Torra s'ha referit d'aquesta manera a la decisió del TSJC d'obrir causa penal contra ell per desobediència per no treure la pancarta en favor dels presos del Palau de la Generalitat al setembre. Torra ha denunciat una causa "guiada per la venjança i la ideologia" que, segons ha dit, "allunya més la justícia espanyola dels estàndards europeus". El president de la Generalitat ja va ser jutjat per no retirar aquesta pancarta, però en aquest cas en període electoral, i va ser condemnat a un any i mig d'inhabilitació.

El president Torra ha defensat la seva "coherència i honestedat" en la defensa de la llibertat d'expressió i els drets civils i polítics i, per això, ha argumentat que no va retirar la pancarta fins que es van presentar els Mossos a fer-ho per ordre judicial.

Segons el president de la Generalitat, els tribunals de justícia continuen "la seva causa general contra l'independentisme motivada per raons polítiques" i ha posat de relleu que en aquest cas s'obligava a retirar la pancarta del balcó de la Generalitat "amb caràcter general i permanent".

tracking