SEGRE

BREXIT NEGOCIACIONS

Johnson demana un pacte comercial sense seguir les regles de la UE

Brussel·les proposa un acord sense aranzels si es compromet a complir els estàndards comunitaris || Gibraltar continuarà tenint dret a vetar el tractat

Boris Johnson, ahir durant la seua intervenció per parlar de la futura relació amb la UE.

Boris Johnson, ahir durant la seua intervenció per parlar de la futura relació amb la UE.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En el primer dia hàbil després de la ruptura del Regne Unit amb la Unió Europea, les dos parts van posar ahir sobre la taula les seues intencions respecte a la negociació sobre el futur acord comercial, un tractat al qual hauran d’arribar abans del 31 de desembre d’aquest any per evitar un Brexit dur. Brussel·les va oferir a Londres un pacte que no contempli la imposició d’aranzels ni quotes als béns que entrin al mercat únic, sempre que Londres es comprometi amb les regles de la UE. Tanmateix, per al Regne Unit, aquest acord s’ha d’assemblar als que la comunitat manté amb el Canadà o Austràlia, és a dir, que permeti el comerç però sense haver de seguir les normes comunitàries.

El negociador de la Unió Europea, Michel Barnier, va explicar després de fer pública la proposta comunitària que, a més d’evitar aranzels i quotes, aquesta també inclou els serveis, el comerç digital, la propietat intel·lectual, l’accés al mercat dels contractes públics de totes dos parts, la mobilitat de les persones, el transport o la possible participació del Regne Unit en programes d’investigació o d’educació comunitaris, com ara l’Erasmus. I, encara que va donar per fet que la batalla pel futur acord no serà fàcil, va assenyalar que Londres i Brussel·les hauran d’establir mecanismes consensuats per poder atenir-se als alts estàndards europeus socials, mediambientals, de clima, de fiscalitat o ajuts d’Estat. No obstant, per al primer ministre britànic, Boris Johnson, un acord comercial no té per què acceptar la “normes de la Unió Europea en competències de protecció social o mediambiental” i va assegurar que aposta per “un ambiciós tractat de lliure comerç, que obre mercats i evita tota la panòplia de regulacions comunitàries”.

El pla de Johnson és iniciar converses comercials amb altres països com el Japó o els Estats Units al mateix temps que negocia amb els vint-i-set la seua futura relació.

Pel que fa a Gibraltar, Espanya continuarà tenint dret a veto. “Cap acord entre la Unió Europea i el Regne Unit negociat partint d’aquestes directives de negociació no inclourà Gibraltar”, exposa l’esborrany del text legal presentat per Barnier.

tracking