SEGRE

POLÍTICA ECONOMIA

Primer aval del Congrés a apujar les pensions i els salaris públics

Els decrets van tirar endavant amb el suport de tots els grups tret de la CUP, el BNG i Vox, que es van abstenir || Aprovada la pròrroga de la tributació per mòduls

El president Pedro Sánchez, al costat dels vicepresidents Carmen Calvo i Pablo Iglesias durant el ple.

El president Pedro Sánchez, al costat dels vicepresidents Carmen Calvo i Pablo Iglesias durant el ple.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer ple del Congrés de la XIV legislatura va validar ahir els decrets llei per a la revalorització de les pensions i la pujada del 2% del salari dels funcionaris. Els ministres de Seguretat Social, d’Hisenda i de Polítiques Territorials, Jose Luis Escrivá, Carolina Darias i María Jesús Montero, van inaugurar la tribuna d’oradors per iniciar l’agenda social que van pactar Unides Podem i el PSOE en el seu govern de coalició.

El primer decret a aprovar-se va ser el de la pujada d’un 0,9% de les pensions, amb el compromís de revaloritzar-les si es produeix una desviació en l’IPC. Després que Escrivá pugés a la tribuna a demanar el suport de tots els grups parlamentaris, tots hi van votar favorablement menys el BNG i la CUP, que es van abstenir argumentant que la mesura és insuficient, i Vox, que va assegurar que és irresponsable apujar aquesta prestació tenint en compte el dèficit que arrossega la Seguretat Social.

Les pensions es revaloritzaran un 0,9% però augmentaran si hi ha una variació de l’IPC

El ple també va validar amb els suports de tots els grups polítics a excepció de Vox, la CUP i el BNG, el decret llei aprovat pel Govern central per elevar un 2% el salari dels empleats públics, a l’espera de conèixer el mes del maig la dada de PIB del 2019. Aquesta pujada es recollirà, amb efectes retroactius des de l’1 de gener, en les nòmines del febrer.

D’altra banda, durant la jornada també es va aprovar el decret llei impulsat a finals del 2019 per prorrogar aquest any la tributació per mòduls dels autònoms, actualitzar els valors cadastrals i donar continuïtat a l’Impost de Patrimoni. D’aquesta forma, els autònoms no podran tributar pel mètode d’estimació objectiva quan el conjunt de les seues activitats superi els 250.000 euros o quan la facturació a d’altres sobrepassi els 125.000 euros.

“Ens hem equivocat a la Junta de Portaveus i no hi ha excusa que valgui”, va asseverar Iglesias. Després de la votació, el portaveu del grup al Congrés, Pablo Echenique, va explicar que el motiu de l’“error” es va deure als “dubtes jurídics que existien” respecte a la mesura i va assegurar que quan el tema torni a la mesa votaran a favor que es conegui aquest document.

tracking