SEGRE

EUA POLÍTICA

Trump es dirigeix a un Congrés fracturat i a punt d'absoldre'l

Afronta el discurs de l’Estat de la Unió segur que sortirà indemne de l’‘impeachment’ || La Casa Blanca preveu una al·locució optimista de les seues fites

Trump es presentava al discurs de l’Estat de la Nació confiat en la seua absolució en l’‘impeachment’.

Trump es presentava al discurs de l’Estat de la Nació confiat en la seua absolució en l’‘impeachment’.EFE/EPA/MICHAEL REYNOLDS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president dels EUA, Donald Trump, tenia previst ahir dirigir-se al Capitoli per fer el discurs anual sobre l’Estat de la Unió en un ambient extraordinàriament tens: amb el Senat a punt d’absoldre’l avui en el seu judici polític (impeachment), l’oposició demòcrata frustrada i la campanya electoral ja activa.

El 1999, el discurs sobre l’Estat de la Unió del llavors president nord-americà, Bill Clinton, va coincidir també amb el seu judici polític al Senat, i el mandatari va sorprendre molta gent al no pronunciar ni una sola vegada la paraula impeachment.

Els problemes del caucus demòcrata va donar munició als republicans per criticar-los

L’actual Casa Blanca planejava ahir seguir aquest model i utilitzar el discurs per donar una imatge presidencial i eficaç de Trump, en un moment en què el president necessita airejar les seues fites i ampliar la base de votants per assegurar-se la reelecció al novembre.

Trump estava disposat a presumir dels seus “increïbles avenços a l’hora de mantenir segura la frontera” amb Mèxic, amb el seu reforç del mur limítrof i el descens en l’entrada d’indocumentats. També s’esperava que celebrés la ratificació aquest mes als EUA del tractat comercial T-MEC renegociat amb Mèxic i el Canadà; i que esmentés la treva parcial en la guerra d’aranzels amb la Xina i el desig de negociar pactes comercials separats amb el Regne Unit i la UE. La Casa Blanca no va voler donar detalls de la part del discurs centrada en política exterior, més enllà d’augurar que serà “enèrgic” respecte a l’Iran i que promocionarà el seu acabat d’anunciar pla de pau per al Pròxim Orient.

Hores després, el comunicat del Partit Demòcrata demostrava que la incertesa podria prolongar-se encara més. Els aspirants, de fet, ja havien sortit cap a New Hampshire, on el proper dia 11 se celebren les segones primàries. Bernie Sanders i Joe Biden són els candidats més destacats

El simbòlic tret de sortida per poder escollir el nominat demòcrata es va convertir paradoxalment en munició per als republicans, el primer d’ells Trump. “Els caucus demòcrates són un desastre total. Res no funciona, així com gestionen el país”, va escriure al seu compte de Twitter.

Ridícul en el recompte de les primàries demòcrates La frustració i el desconcert es van estendre ahir entre els demòcrates davant de la incapacitat d’oferir resultats en els caucus celebrats dilluns a Iowa, en l’arrancada formal de les primàries electorals, així com per les burles del president, Donald Trump. “Encara que el nostre pla és divulgar els resultats tan aviat com sigui possible avui, l’objectiu final és assegurar que la integritat i exactitud del procés es continuï mantenint”, va dir el president del partit demòcrata a Iowa, Troy Price. Al principi, els resultats s’esperaven dilluns al voltant de les 22.00 hora local, atès que el petit estat de l’est mitjà dels Estats Units és el primer en el qual els aspirants es veuen amb els votants.

tracking