SEGRE

PANORAMA

Torra i Sánchez enceten el diàleg sense indicis d'acord a curt termini

El president espera fixar avui les bases per a la taula de diàleg entre governs || La Moncloa vol normalitzar les relacions però veu inassumible l’autodeterminació

Torra i Sánchez es van reunir el desembre del 2018 a Barcelona i després es va refredar la seua relació.

Torra i Sánchez es van reunir el desembre del 2018 a Barcelona i després es va refredar la seua relació.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president, Quim Torra, i el cap de l’Executiu central, Pedro Sánchez, es reuneixen aquest migdia al Palau de la Generalitat per començar el diàleg “bilateral” pactat entre el PSOE i ERC en el seu acord d’investidura amb la vista posada en una solució a llarg termini per al conflicte entre Catalunya i Espanya. I és que la portaveu de la Moncloa, María Jesús Montero, ja ha avisat que Madrid no espera resultats de les negociacions amb la Generalitat a curt termini. Va insistir ahir mateix en aquesta qüestió i va subratllar que esperen que la reunió serveixi per obrir “una via de diàleg” tenint en compte les topades protagonitzades entre les administracions catalana i espanyola des de l’inici del procés, que van viure el punt més àlgid la tardor del 2017, amb l’1-O.

Amb tot, la Moncloa veu inassumible acceptar un referèndum d’autodeterminació pactat i també descarta una amnistia per als líders independentistes empresonats. Precisament, autodeterminació i amnistia són dos de les qüestions que, des de la presidència de la Generalitat, s’ha dit que seran sobre la taula. En aquest sentit, Torra arriba al partit amb la voluntat d’establir les bases de la taula de diàleg “bilateral” que ha d’asseure els executius espanyol i català i que es desenvoluparà al marge de les comissions bilaterals de l’Estatut. Ara bé, encara no hi ha data perquè es convoqui.

Page creu que Torra pot intentar “interrompre” el diàleg de PSOE i ERC, vital per als pressupostos

Marta Vilalta, portaveu d’ERC, va avisar dimarts els socialistes que, si no es posa en marxa i avança en una solució per a Catalunya, no facilitarà l’aprovació dels pressupostos generals de l’Estat. El temor d’arribar a aquest escenari, amb vistes a la imminència de les eleccions catalanes, el va verbalitzar el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, que creu que Torra pot pretendre “interrompre” el diàleg del PSOE i ERC.

El Parlament avala recórrer el cessament de Torra com a diputat El ple del Parlament va aprovar ahir presentar un recurs davant de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Suprem contra la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) d’executar la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, i privar-lo de la seua condició de diputat partint de la condemna per desobediència que li va imposar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per no retirar els llaços grocs dels edificis del Govern abans de les eleccions generals del 28 d’abril de l’any passat. La proposta va ser avalada pels diputats de JxCat, ERC, la CUP i els comuns. Els del PSC es van abstenir. Idèntica fotografia es va produir en la votació per aprovar la presentació d’un recurs, aquesta vegada davant del Constitucional, per impugnar el decret de la Moncloa contra la “república digital catalana”.

tracking