SEGRE

PROCÉS JUSTÍCIA

Lledoners acorda que els Jordis puguin sortir de la presó per treballar i fer voluntariat

Cuixart i Sànchez podran abandonar la presó cinc i tres dies a la setmana, respectivament, en aplicació de l’article 100.2 del Reglament Penitenciari || L’excarceració podria produir-se avui mateix

Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, en una foto d’arxiu a l’arribar a l’Audiència Nacional el 2017.

Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, en una foto d’arxiu a l’arribar a l’Audiència Nacional el 2017.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La junta de tractament penitenciari de la presó de Lledoners va aprovar ahir l’aplicació de l’article 100.2 del Reglament Penitenciari a l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez i el president d’Òmnium cultural, Jordi Cuixart, que ja avui mateix podran sortir de la presó durant el dia i només hauran de tornar per dormir.

Amb aquesta mesura, Cuixart podrà sortir per treballar, en una empresa de la seua propietat, i fer tasques de voluntariat de dilluns a divendres durant 9,5 hores al dia, mentre que

podrà abandonar la presó tres dies a la setmana durant onze hores cada dia per realitzar un voluntariat en una fundació de caràcter educatiu.

Encara que l’article pot ser aplicat per la junta de tractament penitenciari de manera immediata i comptar amb l’aval previ del jutge, la Fiscalia podria recórrer aquesta decisió, però el recurs no paralitzaria la decisió, i l’última instància judicial seria, en aquest cas, l’Audiència de Barcelona.

L’article 100.2 del reglament penitenciari, que ambdós havien sol·licitat, permet als presos de segon grau sortir de la presó per realitzar programes de voluntariat o treballar per permetre que vagin incorporant-se a la vida en llibertat. Tant Sànchez com Cuixart van gaudir fa uns dies d’un permís de penitenciari ordinari de 48 hores, al qual van poder accedir després de complir una quarta part de la seua condemna de nou anys per un delicte de sedició durant l’1-O i estan pendents que s’aprovin sengles propostes de permís de tres dies per part d’un jutjat de vigilància penitenciària.

Els que també presentaran una petició per emparar-se en l’article 100.2 seran els presos d’ERC Raül Romeva, Dolors Bassa i Carme Forcadell, a banda de l’exconseller Joaquim Forn, que segons els seus advocats ja disposa dels papers preparats amb una oferta laboral inclosa.

Aquesta mesura s’aplica a una mitjana de 405 interns a l’any i la decisió la prenen les juntes de tractament de les presons, formades per juristes, psicòlegs, treballadors i educadors socials, metges i mestres funcionaris de carrera.

L’associació va denunciar en un comunicat que el seu president “continua complint íntegrament la condemna imposada pel Tribunal Suprem sense renunciar a cap dels drets que li corresponen com a pres polític” i per això s’acollirà a l’article 100.2 del Reglament Penitenciari. A més va assenyalar que, d’aquesta manera, Cuixart podrà exercir fora de la presó “els seus drets en l’àmbit professional” al capdavant de la seua pròpia empresa, especialitzada en el disseny i producció de maquinària industrial per a envasaments, de la qual mai “ha deixat de ser el màxim representant”, va asseverar l’entitat sobiranista.

Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, en una foto d’arxiu a l’arribar a l’Audiència Nacional el 2017.

Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, en una foto d’arxiu a l’arribar a l’Audiència Nacional el 2017.SEGRE

tracking