SEGRE

Un mes sense desacords i d'aparent sintonia al Govern de coalició de Pedro Sánchez

Els membres de l'Executiu del Govern espanyol.

Els membres de l'Executiu del Govern espanyol.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Es compleix un mes de la investidura de Pedro Sánchez com a president del primer Govern de coalició, 31 dies en què les reticències inicials entre el PSOE i Unides Podemos han deixat pas a un moment aparentment dolç de les relacions en el que ambdues parts destaquen la sintonia i el reconeixement mutu. En aquest context acudeixen els ministres aquest dissabte a la seua primera cita informal a la finca de Quintos de Mora, a Toledo, organitzada, segons indiquen fonts de l’Executiu, per "greixar" la relació política i personal entre els membres del Govern de coalició, molts dels quals s’estrenen com a ministres. No es tracta sol de buscar un acostament entre els ministres socialistes i els de Podemos perquè hi ha també socialistes que no es coneixien entre ells, recorden.

En el Govern asseguren que Sánchez està molt content des de la investidura i des que va conformar l’Executiu de coalició. I en aquestes primeres setmanes és general la satisfacció que mostren els ministres socialistes, sobretot els que ja estaven al Govern espanyol, amb l’entrada de Podemos.

Una sensació compartida a les files morades, on destaquen la generositat del president i la coordinació que ha promogut en aquestes primeres setmanes, en les quals ha compartit informació i ha donat accés a Iglesias a les reunions amb el seu cercle de confiança. No hi ha hagut, asseguren al Govern, tibantors en aquests començaments, i estan convençuts que Iglesias i els altres ministres de Podemos seran lleials a Sánchez i al conjunt del gabinet. Una lleialtat que Iglesias va prometre a Sánchez durant la firma del preacord de Govern. Ja llavors va avisar a la militància que en aquesta nova etapa hauria de "menjar-se gripaus" i no ha tardat a constatar que, com ell mateix assegurava, "governar és cavalcar amb contradiccions".

Com la que va suposar per a Podemos donar suport a Sánchez en la seua proposta de nomenar com a fiscal general de l’Estat l’exministra Dolores Delgado després d’haver demanat la seua dimissió per haver-se reunit amb el comissari Villarejo.

Més vistosos van ser els aplaudiments que van brindar els ministres d’Unidas Podemos al rei Felip VI en l’obertura oficial del curs polític, en contrast amb el que van fer el 2016 per les seues conviccions republicanes.

Un gest propi del seu nou rol, va justificar en una entrevista la ministra Irene Montero, que va dir que si per apujar el salari mínim (SMI) o aprovar una llei contra les violències sexuals "cal aplaudir el rei" els ministres de Podemos ho faran.

Els aplaudiments mostren el nou perfil institucional que Podemos ha assumit des de la seua arribada al Consell de Ministres. Un comportament que ha arribat sol, sense necessitat que els socialistes haguessin de demanar-ho, com apuntava dilluns una ministra del PSOE.

Aquesta setmana Podemos va haver de sortir a rectificar no haver donat suport a la petició que es publiqués l’historial de Billy el Niño, un antic membre de la policia franquista a qui Iglesias ha demanat de retirar les condecoracions. Matisació de què, segons fonts parlamentàries, es va avisar prèviament els socialistes. El cert és que no s’ha produït cap incident protagonitzat pels ministres de Podemos ni que reflecteixi desacords entre els dos partits de la coalició.

Les polèmiques que ha viscut aquest Govern des de la seua conformació a començaments de gener han arribat sobretot de la mà de ministres socialistes, i a Podemos han fet pinya amb José Luis Ábalos en la seua polèmica sobre la trobada amb la vicepresidenta veneçolana així com amb les rectificacions sobre la constitució de la taula de diàleg amb Catalunya.

Encara que una explicació la troben a Moncloa en la mateixa estructura de l’Executiu ja que els ministeris de Podemos tenen molt menys pes que els socialistes. Una font de l’Executiu apuntava referent a això que el partit d’Iglesias, en realitat, només té "ministeri i mig".

Moncloa s’està esforçant aquests dies per fer arribar a la ciutadania el missatge que el Govern espanyol està, per fi, a ple rendiment, que està, com va dir dimarts la portaveu, María Jesús Montero, "desplegant tota l’acció executiva sense perdre un minut". Montero va enumerar així les mesures que el nou Executiu ha pres en poc més de dos setmanes, entre elles l’actualització de les pensions i l’alça salarial dels empleats públics, així com la pujada del SMI o altres mesures que han estat necessàries per la pròpia conjuntura, com les primeres actuacions per pal·liar els danys de l’últim temporal.

tracking