SEGRE

MEDI AMBIENT POLÈMICA

La UE desautoritza Borrell, que va dir que hi ha una “síndrome Greta”

Va instar els joves a dir si estaven disposats a canviar el seu nivell de vida per la lluita climàtica || L’Alt Comissari va haver de matisar més tard les seues paraules

L’alt representant de la Unió Europea (UE) per a Afers Exteriors, Josep Borrell.

L’alt representant de la Unió Europea (UE) per a Afers Exteriors, Josep Borrell.OLIVIER HOSLET/EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea (CE) va negar ahir que existeixi una “síndrome Greta”, a la qual es va referir aquesta setmana l’alt representant per a la política exterior de la UE, Josep Borrell, que va dir dubtar que els joves que es manifesten siguin conscients dels sacrificis que hauran de fer per revertir la crisi climàtica.

“No crec que la síndrome Greta hagi estat definida com una condició mèdica encara”, va declarar el portaveu en cap de la CE, Eric Mamer, en la roda de premsa diària de la institució, en la qual va subratllar que el col·legi de comissaris recolza “enterament” la política climàtica de la CE.

Les ONG han presentat un document amb trenta propostes mediambientals

La polèmica va sorgir a partir d’unes declaracions de Borrell dimecres passat durant la presentació a Brussel·les d’un llibre de l’exministre espanyol d’Exteriors i eurodiputat José Manuel García-Margallo. “Està bé sortir a manifestar-se fins que et demanen contribuir a pagar-ho. M’agradaria saber si els joves que surten a manifestar-se a Berlín són conscients del que valen aquestes mesures i si estan disposats a rebaixar el seu nivell de vida per subsidiar els miners polonesos”, va dir Borrell en aquest esdeveniment.

Davant de l’enrenou sorgit, Borrell es va veure obligat a matisar les seues declaracions. “Els moviments juvenils per combatre el canvi climàtic tenen tot el meu suport i inspiren polítics i societats. És un dels desafiaments geopolítics més grans que tenim i no podem permetre’ns el cost de la inacció”, va assegurar el cap de la diplomàcia europea en un missatge a la seua xarxa social.

Les organitzacions veuen necessari establir les bases d’una transició ecològica “eficaç, eficient i justa”, així com anunciar una llei de fiscalitat ambiental. També demanen mesures concretes per abordar la necessitat d’iniciar la transició hidrològica, d’establir les bases d’una política agrària, alimentària i rural sostenible, i el fre a la pèrdua de biodiversitat.

Amb l’objectiu de residu zero, el document recull accions per impulsar un model productiu basat en la reducció del consum de recursos materials. Per fer front a l’emergència climàtica insisteixen en una llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica més ambiciosa, aprovar un reial decret d’accés i connexió a la xarxa elèctrica i una llei de mobilitat sostenible i finançament del transport públic. Finalment, proposen mesures per a la qualitat de vida, dirigides a frenar la contaminació i reduir l’ús de substàncies perilloses. A més, demanen que Espanya lideri la lluita contra el canvi climàtic a la UE.

Propostes mediambientals per al Govern espanyol Les organitzacions ecologistes Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, Greenpeace, SEU/BirdLife i WWF van entregar dijous a la vicepresidenta per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, un document amb 30 propostes perquè el Govern espanyol aprovi en els 100 primers dies.

tracking