SEGRE

POLÍTICA ECONÒMICA

Rebuig de la compensació per impagats de l'IVA a les autonomies

València i Extremadura veuen la mesura insuficient i conjuntural || El PP qualifica d’“una barreja de trilerisme fiscal i deslleialtat institucional” la proposta

Imatge de família del Govern espanyol abans de la reunió a Quintos de Mora (Toledo).

Imatge de família del Govern espanyol abans de la reunió a Quintos de Mora (Toledo).LA MONCLOA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Catalunya i totes les comunitats autònomes governades pel PP van insistir ahir en el seu rebuig de la proposta del ministeri d’Hisenda de compensar l’impagament de liquidació de l’IVA amb una relaxació de l’objectiu de dèficit, mentre que dos del PSOE, el País Valencià i Extremadura, van considerar que la mesura és insuficient i una mica conjuntural.

Des de les diferents comunitats autònomes es van succeir les reaccions als acords adoptats divendres pel Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) pels quals es compensa l’impagament de 2.500 milions d’euros de liquidació de l’IVA del 2017 amb un objectiu de dèficit del 0,2% del PIB per a aquest any i del 0,1% per al 2021.

Catalunya creu que és una proposta deshonesta perquè va de la mà de no liquidar el deute

Des de Catalunya, la secretària d’Economia, Natalia Mas, va afirmar que la proposta de flexibilització de l’objectiu de dèficit de Madrid és una proposta “deshonesta” perquè “va de la mà de la voluntat de no liquidar un deute pendent”.

Per la seua part, el president del País Valencià, Ximo Puig, va assegurar que els acords del CPFF són un “avenç”, però “insuficient”, perquè no ho seran fins que no hi hagi un nou model de finançament.

El president d’Extremadura, Guillermo Fernández Vara, va considerar que els diners de l’IVA “abans o després han d’aparèixer” i va afirmar que l’augment de l’objectiu de dèficit al 2% és una ajuda només conjuntural. D’altra banda, el president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, va dir que no està d’acord “en absolut” amb la proposta del ministeri, un plantejament que li sembla “una broma” i “inacceptable”.

Des del Partit Popular, la portaveu al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, va qualificar la mesura de barreja de “trilerisme fiscal i deslleialtat institucional”.

tracking