SEGRE

POLÍTICA CATALANA

Aragonès demana no bloquejar la taula de diàleg amb condicions com el mediador

Defensa buscar consensos amb JxCat i no centrar-se en “petites diferències” a l’abordar el diàleg amb l’Estat || Reivindica que Torra lideri les negociacions amb ell com a soci de l’Executiu

Pere Aragonès, ahir durant el XIII Congrés Nacional d’Unió de Pagesos a Falset.

Pere Aragonès, ahir durant el XIII Congrés Nacional d’Unió de Pagesos a Falset.MAR ROVIRA/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident de la Generalitat i coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, va defensar ahir buscar consensos entre les forces independentistes a l’abordar el diàleg amb l’Estat i va avisar que no s’ha “de desaprofitar cap oportunitat” per resoldre el conflicte polític: “Si anem mirant les petites diferències que hi pugui haver, no avançarem.”

“Si hi ha un mediador millor, però en tot cas no hem de desaprofitar l’oportunitat del que hem demanat tantes vegades, que és que l’Estat s’assegui a resoldre el conflicte polític, políticament”, va afirmar el dirigent republicà. Així va respondre al president de la Generalitat, Quim Torra, que dissabte va dir que la figura del mitjancer era indispensable. Aragonès va assegurar que és partidari de la figura del mediador però que aquesta qüestió no hauria de bloquejar la negociació.

El líder d’Esquerra diu que mai no s’aixecarà de la taula de diàleg amb Madrid

En aquest sentit, va reiterar que Esquerra assumeix en “solitari el desgast” que ha suposat “forçar l’Estat” a asseure’s a negociar, malgrat que els “beneficis” són per al país. Aragonès va fer aquestes declaracions al XIII Congrés Nacional d’Unió de Pagesos, que es va tancar ahir a Falset (més informació a la pàgina 7).

El republicà també va afirmar que han d’encarar la taula de negociació amb el Govern espanyol amb “la màxima exigència i unitat estratègica” per defensar el dret d’autodeterminació i la reivindicació d’amnistia dels presos i exiliats.

D’altra banda, l’exvicepresident de la Generalitat i líder d’ERC, Oriol Junqueras, va assegurar ahir a la nit en una entrevista al programa Lo de Évole a La Sexta que “mai” s’aixecarà de la taula de diàleg amb Madrid i que no renuncia a un referèndum per a l’“autodeterminació”. Així, va defensar que la taula serveix per “dialogar, negociar, i potser per acordar alguna cosa”.

Així, ERC, que passaria de 32 a 37 escons, podria elegir entre pactar amb JxCat, que baixaria a 31 diputats, o fer-ho amb el PSC, que passaria de 17 a 27, i els comuns, que pugen de 8 a 10 escons. La CUP creixeria, de 4 diputats a 6.

El sondeig pronostica la caiguda de Cs, de 36 a 12 diputats; un ascens del PP, de 4 a 8 escons, i l’entrada de Vox al Parlament amb 4. Vaticina a més que la concurrència conjunta del PP i Ciutadans, Catalunya Suma, obtindria menys vots que les dos forces per separat.

Tanmateix, va demanar a l’independentisme que “faci una reflexió” sobre les coses que ha fet malament, i va criticar que es digui “ho tornarem a fer”, ja que no ajuda a buscar una resolució del conflicte. En relació amb la pròxima campanya electoral a Catalunya, Iceta va assegurar que ell no serà “revengista”.

Pere Aragonès, ahir durant el XIII Congrés Nacional d’Unió de Pagesos a Falset.

Pere Aragonès, ahir durant el XIII Congrés Nacional d’Unió de Pagesos a Falset.MAR ROVIRA/ACN

tracking