SEGRE

POLÍTICA COMICIS

Euskadi i Galícia avancen les eleccions al 5 d'abril per no coincidir amb les catalanes

Urkullu justifica la decisió per estalviar als ciutadans un prolongat període de campanya electoral || El popular Feijóo se suma a la iniciativa poc després “perquè és el millor per al territori”

Iñigo Urkullu va anunciar l’avançament electoral envoltat dels consellers de l’Executiu.

Iñigo Urkullu va anunciar l’avançament electoral envoltat dels consellers de l’Executiu.GOBIERNO VASCO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després d’un 2019 amb cinc processos electorals, aquest any molts ciutadans tornaran de nou a les urnes després que el País Basc i Galícia anunciessin ahir un avançament al 5 d’abril dels seus respectius comicis autonòmics, als quals s’afegirà, probablement d’aquí a uns mesos, Catalunya.

El primer a fer el pas va ser el lehendakari basc, Iñigo Urkullu, que va confirmar tots els rumors i va avançar les eleccions al 5 d’abril, argumentant que el clima electoral “s’ha instal·lat a Euskadi”.

Els dos presidents desvinculen públicament l’avanç electoral de la situació a Catalunya

En una compareixença de premsa extraordinària a la seu de la Presidència a Vitòria, Urkullu va explicar que ha pres aquesta decisió en “benefici de la societat basca”, a la qual així estalvia una “campanya permanent de vuit mesos”, com passaria si hagués mantingut la celebració de les eleccions a la tardor.

A més, va afegir que d’aquesta manera hi podrà haver un nou govern abans de l’estiu, la qual cosa li permetrà encaminar la tramitació dels pressupostos de l’any que ve.

Per a la secretària general del PSE i candidata socialista a lehendakari, Idoia Mendía, l’avanç electoral obre “un nou temps polític” a Euskadi per poder consolidar el camí d’estabilitat.

Tanmateix, des de Podem Euskadi, el seu secretari general, Lander Martínez, va considerar “innecessari” l’avançament anunciat per Urkullu i va afirmar que suposa tancar la legislatura sense haver complert el seu programa de Govern.

Tot just un parell d’hores després del lehendakari, el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, seguia els passos de l’homòleg basc i anunciava que les eleccions gallegues “seran alhora que al País Basc”, quan inicialment estaven previstes per a la tardor. Núñez Feijóo va explicar en roda de premsa que ha pres aquesta decisió “pensant en el que és millor per a Galícia”.

L’avançament electoral a Galícia sorprèn sense candidat les formacions agrupades sota el paraigua d’En Marea, Ciutadans, Vox i fins i tot el mateix Partit Popular, a falta que Núñez Feijóo confirmi oficialment la seua candidatura a la reelecció, una cosa que s’espera que faci avui després de la reunió de la junta directiva del partit. Tant Urkullu com Núñez Feijóo van desvincular la decisió de la situació amb Catalunya, on també hi haurà eleccions aquest any, tal com va anunciar el president de la Generalitat, Quim Torra.

tracking