SEGRE

ALEMANYA CRISI POLÍTICA

La nova líder de la CDU renuncia a succeir Merkel com a cancellera

Nega que hagi estat per la crisi a Turíngia, on s’ha trencat el cordó sanitari als ultres || Abandonarà el càrrec en el partit però seguirà com a ministra

L’encara líder de la CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, en una imatge d’arxiu.

L’encara líder de la CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, en una imatge d’arxiu.PHILIPP VON DITFURTH/DPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La presidenta de la Unió Cristianodemòcrata (CDU), Annegret Kramp-Karrenbauer, ha renunciat a ser l’eventual successora d’Angela Merkel a la cancelleria després de les pròximes eleccions a Alemanya, en una decisió que va assegurar ahir que ha madurat des de fa temps i no és un resultat dels esdeveniments viscuts la setmana passada a Turíngia. “Aquesta decisió ha madurat i crescut en mi durant bastant temps”, va dir, després d’una reunió interna de la CDU a Berlín. Així mateix, va indicar que la qüestió de la candidatura a canceller es decidirà en un congrés del partit a nivell nacional, ja que totes les altres propostes en aquest sentit, com una enquesta entre els afiliats, es van rebutjar a l’última reunió.

La també ministra de Defensa va afirmar que renunciarà a la presidència de la CDU i que no serà candidata a cancellera pel seu partit amb l’objectiu que continuï existint la possibilitat que els dos càrrecs quedin en una sola mà.

Segons el portaveu del Govern, Steffen Seibert, la política conservadora té la intenció de continuar sent ministra de Defensa.

Un portaveu de la formació havia indicat prèviament que l’escàndol suscitat pel suport de la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD) al primer ministre a l’estat de Turíngia sembla haver estat, per a Kramp-Karrenbauer, la gota que va fer vessar el vas.

La ministra, de 57 anys, va passar de la política local en el petit estat de Sarre (sud) a assumir un paper de lideratge a nivell nacional, i va ser elegida com a candidata per al càrrec de canceller fins i tot abans de ser escollida presidenta de la CDU el 2018, com a part del pla de Merkel de retirar-se gradualment de la política alemanya.

Les pròximes eleccions s’esperen per al 2021. Tanmateix, Annegret Kramp-Karrenbauer AKK –com se la coneix col·loquialment per les inicials del seu nom i cognom– s’ha vist colpejada des d’aleshores per diversos escàndols, sobretot després d’una votació que va tenir lloc al Parlament de Turíngia la setmana passada, en la qual els democristians de la CDU van votar al costat de l’extrema dreta per elegir el cap de Govern regional.

tracking