SEGRE

PROCÉS TRIBUNALS

Autoritzen un permís de 72 hores a Cuixart malgrat l'oposició del fiscal

La jutge de vigilància penitenciària dóna llum verda a la segona sortida del president d’Òmnium || Emmarca el seu “ho tornarem a fer” en la llibertat de pensament

El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, pintant una peça de ceràmica a la presó de Lledoners.

El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, pintant una peça de ceràmica a la presó de Lledoners.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La titular del jutjat de viligancia penitenciària número 5 de Catalunya va autoritzar ahir un permís penitenciari de 72 hores per al líder d’Òmnium, Jordi Cuixart. A la interlocutòria, la jutge va desmuntar els arguments amb què la Fiscalia pretenia evitar la segona sortida de la presó de Lledoners d’aquest dirigent independentista condemnat per sedició a nou anys de presó en relació amb l’1-O.

El Ministeri Públic s’havia posicionat en contra de la concessió del permís en vista de l’“absència de penediment” en Cuixart, basant-se en la seua afirmació de “ho tornarem a fer”, que va pronunciar durant el judici davant del Suprem. Tanmateix, la jutge va assegurar que aquesta frase és “una mera expressió d’un pensament ideologicopolític”. A més a més, va defensar que “es refereix a la voluntat de continuar reivindicant el dret a decidir sobre la situació de Catalunya de forma pacífica i no violenta”. També va reprendre la Fiscalia per argumentar la petició només en la declaració de Cuixart i en el títol del seu llibre, i “no aprofundir en el contingut de l’esmentat llibre, ni en les altres manifestacions que en aquest sentit s’indiquen a l’informe del psicòleg del centre penitenciari de Lledoners”.

Els magistrats actuen davant d’un text de la CUP que insistia en l’exercici de l’autodeterminació

Igualment, la jutge va assegurar que Jordi Cuixart “ha reconegut els fets delictius”, una cosa que nega el fiscal, encara que “no està conforme amb la seua qualificació jurídica, i no mostra penediment, defensant la seua innocència, la qual cosa és sens dubte un pensament i decisió legítims, ja que la normativa penitenciària no imposa l’obligació al condemnat de penedir-se ni que es declari culpable”.

La resolució, presentada per la CUP, va ser votada mentre el Constitucional estava reunit, precisament, per evitar la seua votació. Encara que el ple d’aquest tribunal va acabar abans que es produís la votació a l’hemicicle, la Cambra catalana va assegurar que la notificació de la decisió del Tribunal Constitucional va arribar després que la majoria independentista hagués aprovat el text.

D’aquesta manera, el Constitucional va estimar els arguments del Govern central, que va presentar un incident d’execució de sentència. La decisió serà notificarà personalment a Roger Torrent, als membres de la Mesa del Parlament i al secretari general de la Cambra, “amb l’advertència del seu deure d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa” similar que es presenti en el futur al Parlament.

tracking