SEGRE

ECONOMIA ALIMENTACIÓ

EUA no apuja els aranzels al cava i manté els de l'oli

Els vins de baixa graduació també pagaran taxes del 25% || Lleida exporta aquests productes per valor de 50 milions a l’any

Imatge d’arxiu de botelles de cava en repòs.

Imatge d’arxiu de botelles de cava en repòs.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern dels Estats Units va fer ahir marxa enrere i no incrementarà els aranzels imposats al cava i als vins d’alta graduació, per sobre dels 14 graus. El president nord-americà, Donald Trump, va amenaçar fa uns mesos d’apujar les taxes dels productes agroalimentaris europeus al cent per cent com a represàlia per les subvencions a la firma aeronàutica Airbus, que està, segons ell, perjudicant la companyia nord-americana Boeing.

No obstant, l’administració nord-americana mantindrà els impostos del 25% per a les exportacions d’oli d’oliva, el formatge i la majoria de vins que va entrar en vigor el 18 d’octubre de l’any passat. Precisament, aquests aranzels són els que més han afectat les exportacions a Lleida, ja que els principals productes que envia a Nord-amèrica són oli d’oliva, vins i alguns productes derivats del porcí. Segons les últimes dades de Duanes les empreses locals van exportar l’any passat als mercats nord-americans oli per valor de 47,8 milions d’euros i vi per valor d’1,15 milions.

Després de la imposició d’aquests aranzels a l’octubre, la Generalitat va estimar que l’increment de taxes als productes alimentaris suposarà un sobrecost de 26 milions d’euros per a les transaccions catalanes. Pel que fa a Lleida, podria arribar als 4,49 milions.

Per la seua banda, el bloc europeu va assegurar que té intenció de continuar les discussions amb els clients als Estats Units i intentar mitigar, en la mesura del possible, l’efecte d’aquestes pujades. En aquest sentit, esperen que Washington canviï de posició, tenint en compte que s’espera que l’Organització Mundial del Comerç (OMC) autoritzi la Unió Europea a imposar aranzels a Boeing.

Eleva d’un 10 a un 15 per cent els d’Airbus Els Estats Units van anunciar ahir una augment del 10 al 15 per cent de la taxa aranzelària imposada als avions importats del fabricant aeronàutic europeu Airbus, una mesura que entrarà en vigor a partir del pròxim 18 de març. Trump prova de penalitzar la UE per oferir subsidis il·legals al fabricant.

tracking